Profesör Bilir: 300 bin epilepsi hastası ilaca yanıt vermiyor

Güncelleme Tarihi:

Profesör Bilir: 300 bin epilepsi hastası ilaca yanıt vermiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 16:06

Profesör Bilir: 300 bin epilepsi hastası ilaca yanıt vermiyor

Haberin Devamı

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)- GAZİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Erhan Bilir, Türkiye'de 750 bin epilepsi hastasından yaklaşık 300 bininin ilaç tedavisine yanıt vermediğini, bunların epilepsi cerrahisi adayı olduğunu söyledi.
Türk Nöroşirurji Derneği Stereotatik, Fonksiyonel, Ağrı ve Epilepsi Cerrahisi ve Eğitim Grubu'nun ilkbahar sempozyumu Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te gerçekleşti. Sempozyumda konuşan Prof.Dr. Erhan Bilir, Türkiye'de 750 bini bulan epilepsi hastasının yüzde 30'unun ilaç tedavisinden sonaç alamadığını söyledi. Epilepsinin halk arasında 'sara' diye bilinen, nöbetlerle kendini gösteren kronik bir hastalık olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Bilir, ilaç tedavisine yanıt vermeyen yaklaşık 300 bin hastanın cerrahi müdahaleyle etkili tedavi imkanına sahip olduğunu aktardı. Başarılı bir cerrahi tedavinin ilaca dirençli epilepsisi olan hastalara uzun bir ömür sunduğunu vurgulayan Prof.Dr. Bilir, "Özellikle erken cerrahi epilepsi nöbetlerinin neden olacağı kötü sonuçları, yaralanmaya bağlı veya ani uykuda ölüm, fiziksel yaralanmalar ve hayat kalitesinin düşmesinin engellenmesi bakımından önemlidir" dedi.
HER YIL 30 BİN YENİ EPİLEPSİ HASTASI
Sempozyumu düzenleyen Türk Nöroşirurji Derneği Grup Başkanı Prof.Dr. Ersin Erdoğan ise Türkiye'de 750 bin olarak tahmin edilen epilepsi hastalarına her yıl 30 bin yeni hastanın eklendiğini söyledi. Hastalığın tedavisinde en önemli sorunun, hekimlerin, hastaları zamanında epilepsi cerrahisi yapan merkezlere yönlendirmemesi olduğunu aktaran Prof.Dr. Erdoğan, "Bu hastalara ilk müdahale nöroloji uzmanları tarafından ilaç tedavisiyle yapılıyor. İlaçla hastaların yüzde 70'i tedavi oluyor. Geri kalan yüzde 30'u ise ilaca dirençli çıkıyor" diye konuştu.
Bu noktada ortaya çıkan epilepsi cerrahisinin nöbetleri yani bayılmaları ilaçlarla kontrol altına alınmayan hastalarda uygulanabilecek bir tedavi yöntemi olduğunun altını çizen Prof.Dr. Erdoğan, genel olarak ilaca dirençli olan hastaların yüzde 50'sine epilepsi cerrahisinin uygulanabilir olduğunu belirtti. Cerrahi tedaviyle nöbetlerin ya tamamen ortadan kalktığını ya da sıklık ve şiddetinde önemli derecede azalma sağlandığını belirten Prof.Dr. Erdoğan, "Cerrahi tedavi uygulanacak hastalar devam eden nöbetleriyle birlikte kullandıkları yüksek dozdaki ilaçlarını kabul edilmeyen yan etkileri yüzünden düşük yaşam kalitesi olan hastalardır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!