Prof. Dr. Uzbay’dan ’Madde Bağımlılığı’ Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Uzbay’dan ’Madde Bağımlılığı’ Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 17:01

UZBAY, AMASYA ÜNİVERSİTESİ'NDE DÜZENLENEN MADDE BAĞIMLILIĞI KONFERANSINDA KONUŞTU.

Üsküdar Üniversitesi’nden öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay, madde bağımlılarının demans, alzheimer, parkinson gibi pek çok hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği ‘madde Bağımlılığı’ başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Bağımlılık hangi sürede gelişeceği hem maddeye hem de kişiye bağlıdır. Bağımlılık, yüzde 100 başarı ile tedavi edilebilen bir süreç değildir. En büyük başarı sigarada yakalanırken onu yüzde 10 başarı ile alkol takip eder. Ancak hepsi için geçerli olan en büyük risk, tedavinin ardından yapılacak maddeye geri dönüşlerin daha kuvvetli bağımlılığa dönüşmesi ve ani ölümlere kadar varabilen sonuçlar doğurmasıdır" dedi.
Madde bağımlılığının bir beyin hastalığı olduğunu, özellikle uçucu madde bağımlısı çocuklar üzerinde yapılan araştırmaların, ailedeki şiddetli geçimsizlik, alkolik ebeveyn gibi faktörlerin, çocukları madde bağımlılığına yönlendirdiğini ortaya koyduğuna değinip bağımlılık yapan maddeler arasında çapraz bağlar bulunduğuna dikkat çeken Uzbay, "Nikotin, kokain ve kafein arasında çapraz bağ bulunur. Bu nedenle sigara bağımlısı bir kişinin kokain bağımlısı olması daha kolaydır” diye konuştu.
Bağımlılık yapan maddelerin dünyada bir yılda 500 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu vurgulayan Uzbay, “Alkol, en fazla suç işleten maddelerden bir tanesidir. Basında madde bağımlılığına dair haberler yer almadığı gibi bilimsel temele dayanmayan haberlerle de yanlış bilgilendirme yapılmaktadır" şeklinde konuştu.
Amasya Emniyet Müdürü Mehmet Artunay ile İl Sağlık Müdürü Dr. M. Rüştü Ertosun’un da katıldığı konferansın sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Uzbay’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feda Öner tarafından kendisi adına dikilen fidanın koordinatlarının yer aldığı sertifika ve Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arif Ayar tarafından şilt verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!