Polikistik over sendromu 5 hastalığı tetikleyebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Polikistik over sendromu 5 hastalığı tetikleyebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2015 01:18

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Tavmergen, "Polikistik over sendromu (PCOS) nedeniyle anne olamayan kadınların diyet ve egzersizle sonuçlanan kilo kaybı, yumurtlama sıklığını iyileştirmekte, doğurganlığı iyileştirmekte, diyabet riskini azaltmaktadır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Ege Üniversitesi Aile Planlaması İnfertilite Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü olan Tavmergen, yaptığı açıklamada, PCOS'un yumurtalıklarda hormonal ortam dengesizliği sonucu yumurtlamanın bozulması ve aşırı miktarda androjen (erkeklik hormonu) salgılanması durumu olduğunu bildirdi.

DÜZENLİ YUMURTLAMANIN OLMADIĞI BİR BOZUKLUK

Milyonlarca kadının PCOS yüzünden anne olamadığını dile getiren Tavmergen, "PCOS, düzenli yumurtlamanın olmadığı bir endokrin bozukluk. Artmış erkeklik hormonu ile birlikte ultrasonla bakıldığında, yumurtalıklarda görülen çok sayıda küçük foliküller olarak belirti vermektedir" diye konuştu.

İLK TEDAVİ YÜZDE 5 KİLO VERMEK

Bir yıl gebelik elde edilemeyen PCOS'lu hastalarda uyguladıkları yönteme ilişkin bilgi veren Tavmergen, şunları aktardı:

"Öncelikle erkek faktörü değerlendirilip gerekli tedaviler yapılır. Daha sonra tüplerin açık olup olmadığı kontrol edilir. Eğer testler normal, tüpler açıksa birinci basamak tedavi hastanın mevcut kilosunun en az yüzde 5'inin verdirilmesidir. Bu şekilde PCOS'lu hastaların yüzde 30-40'ı gebe kalmaktadır. Bu gruptaki zayıf ya da kilo verip de gebe kalamayan aşırı kilolu hastalarda ikinci basamak tedaviye geçilerek ilaçlarla yumurtlama tedavisi yapılır. Bu yöntemlerle hastaların yüzde 60-70'inde yumurtlama oluşurken yüzde 20-30'unda tedaviye direnç gelişmektedir. 3 defa aşılama tedavisine yanıt vermeyen çocuksuz hastalarda bundan sonraki basamak tüp bebek tedavisi olmalıdır."

Haberin Devamı

OBEZİTE, KOLESTEROL, HİPERTANSİYON, İNSÜLİN DİRENCİ DAHA YÜKSEK

Prof. Dr. Tavmergen, PCOS'lu kadınların obezite, kolesterol anormallikleri, hipertansiyon ve kan şekerini düzenleyen insülin direnci ile karakterize metabolik sendrom açısından yüksek riske sahip olabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"PCOS'lu kadınlar tip 2 diyabet gelişimi ve olası kalp hastalığı açısından yüksek riske sahiptirler. PCOS'lu kadınlarda obezite yaygındır. PCOS nedeniyle anne olamayan kadınların diyet ve egzersizle sonuçlanan kilo kaybı, yumurtlama sıklığını ve doğurganlığı iyileştirmekte, diyabet riskini azaltmaktadır. Çoğu PCOS'lu kadında androjen seviyeleri düşmektedir. Fiziksel aktiviteyi arttırmak her çeşit kilo verme programı için önemli bir adımdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!