Etnik devlet 'Avrupa'ya aykırı

Güncelleme Tarihi:

Etnik devlet Avrupaya aykırı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2013 00:00

Papandreu, Sosyal Demokrasi Vakfı ve Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasi Araştırma Vakfının davetlisi olarak dün İstanbul’a geldi.

Yunanistan’ın eski Başbakanlarından ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ve Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasi Araştırma Vakfının (TÜSES) davetlisi olarak dün İstanbul’a geldi, “Sosyal Demokrasinin Günümüzdeki ve Gelecekteki Yolu” konulu bir konferans verdi. Konferansa CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ile Umut Oran ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da katıldı. Papandreu, salondan yöneltilen “Kürt sorununa nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “PKK’nın geçmişinde Türkiye’de pek çok şiddet eylemi görüldü. Bu konunun detaylarına girmek istemiyorum. Avrupa değerleri Avrupa çerçevesi bu tür problemlere çözüm bulmak için kullanılır. Türkiye’de azınlıklar da var her yerde olduğu gibi. Bunlar sorunlara neden olabiliyor. Birkaç yıl önce herşey çok daha zordu. Bugün Türkiye’de insanlar ikinci kimliğini de söyleyebiliyor. Bu tür insanlar sadece Türkiye’de değil Balkanlar’da da böyle insanlar var. Müslüman azınlıklar var. Her azınlık grubunun etrafına bir sınır çizerek onları ayrıştırırsak, etnik olarak arındırılmış devletler kurmaya çalışırsak, Avrupa düşüncesine aykırı olur. Biz ortak değerlere inandığımızı söylersek, o zaman bu sınırları değiştirmeyiz. O zaman sınırlara saygı gösteririz. İnsan haklarına, azınlık haklarına, inanç özgürlüğüne saygı gösteririz. Bu Avrupalılaşmaktır. Bu tür bölgelerde sınırlar devam edebilecektir ama önemini kaybedecektir. İşte bu konuda çözümler bulunabilir. Biz Balkanlar’da etnik arındırma konusunda kötü tecrübeler yaşadık.
Kosova ve Arnavutlar arasında Sırplar arasında bugün bir barış varsa Avrupa nedeniyle mümkün olmuştur. Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında yeni Avrupa emelleri olduğu için birlikte yaşam olabiliyor. Türkiye’nin Avrupa’ya yönelimi çok önemli. Ama özelikle Kürt sorunu açısından da çok önemli.” 
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!