Silah kaçakçılarının yeni rotası

Güncelleme Tarihi:

Silah kaçakçılarının yeni rotası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 00:00

Türkiye, Ürdün ve Irak'ın Suriye'de muhaliflere silah ulaştırılmasını zorlaştıran yeni uygulamalarıyla birlikte Lübnan'ın kuzeyindeki silah kaçakçılığının arttığı iddia ediliyor. Kaçakçılığın merkezinde Trablusşam'ın bulunduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Lübnan'da yayınlanan El Akbar gazetesi, 28 Nisan'da Suriyeli muhaliflere silah taşıdığı düşünülen "Lutfullah 2" adlı geminin ele geçirildiği operasyonun perde arkasını anlattı.

Habere göre, Lübnan donanması Libya'nın Misrata limanından ayrılan, Mısır'ın İskenderiye limanına uğradıktan sonra, Lübnan'ın Trablusşam ketine yönelen bir gemiyi durdurdu.

Gazete geminin sahibinin insan kaçakçılığı yaptığı ve servetini bu yolla edindiğine dair iddialara yer verdi.

Habere göre, geminin bağlı bulunduğu acentanın sahibi de Suudi Arabistan'da yaşıyordu. İskenderiye'den Trablusşam'a aynı miktarda kargo göndermenin maaliyeti 20 bin dolar civarındayken, acente bu sefer için yalnızca 6 bin dolar almıştı.

Öte yandan geminin neden açık denizde durdurulduğu da bir diğer tartışma konusu. Nitekim, eğer gemi karaya ulaşsaydı, silahların nerelerde depolandığı, hangi bağlantıların devreye girdiği ve hangi güzergahlar izlenip Suriye'ye sokulduğu da ortaya çıkmış olacaktı. Gemi denizde durdurulunca, bu sorular yanıtsız kalmış oldu.

Haberin Devamı

SİLAH KAÇAKÇILIĞININ YENİ MERKEZİ
Gazetenin iddiasına göre bir süredir, Türkiye, Ürdün ve Irak Suriyeli muhaliflere silah ulaştırılmasını engelleyen yeni uygulamaları devreye soktular.

Ayrıca Akdeniz'de en önemli limanlara sahip olan Mısır da, bu konuda çok daha tedbirli davranıyor.

El Akbar, Ürdün kaynaklarına dayanarak, Amman yönetiminin kısa bir süre önce ABD'nin Suriye sınırında muhalifler için kamp kurma isteğini reddettiğini ileri sürdü. İddiaya göre, ABD istihbaratı, bazı özel güvenlik şirketlerinin bu kampta Suriyeli muhalifleri eğitilmesini istiyordu. Ürdün yönetimi Suriye'de yaşanacak bir kaostan endişe ettiği için, sınırını kapatmayı tercih etti.

Bu nedenle, Suriye'ye silah sokulmasında Kuzey Lübnan önemli bir merkez haline geldi. Bu güzergahın kalbinde, bugünlerde Nusayri ve Sünni nüfusun çatıştığı Trablusşam kenti bulunuyor.

Kentteki Selefi örgütler, Özgür Suriye Ordusu'nu destekliyorlar ve Suriye yönetimine karşı eylemler düzenliyorlar.

LİBYA ZAN ALTINDA
Geminin Misrata limanından kalkmış olması, akıllara Mart ayında Rusya'nın Libya'ya yönelik suçlamalarını getirdi. Rusya, Libya'yı Suriyeli muhalifleri eğitmek ve silahlandırmakla suçlamıştı.

 

Haberin Devamı

Çatışmaların diğer tarafı olan Nusayriler ise Beşar Esad yönetimine yakınlığı ile biliniyor.

Çatışmaları ateşleyen olaylardan biri, silah kaçakçılarının 5 Nusayri'yi kaçırmasıydı.

1970'den bu yana ekonomisinin yüzde 70'inden fazlasını kaybeden Trablusşam'ın önemli gelir kapısı, Suriye'deki olaylar başlamadan önce bu ülkeden kaçak olarak getirilen ucuz ürünlerdi. Şimdi işsiz kalan bu kaçakçıların, Suriye'ye silah sokulması gibi daha riskli işlere giriştiği düşünülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!