Hayatın ‘çakması’ yapay DNA üretildi

Güncelleme Tarihi:

Hayatın ‘çakması’ yapay DNA üretildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2012 00:00

İngiliz bilim insanları, tıpta devrim niteliğinde bir buluşa imza atarak, yapay RNA (ribonükleik asit) ve DNA (desoksiribonükleik asit) yarattı.

Haberin Devamı

Böylece evrim ve kalıtım, bir başka deyişle yaşamın kimyası taklit edilmiş oldu. İngiliz Tıbbi Araştırma Konseyi Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’ndan Phillip Holliger ve meslektaşlarının araştırması, genetik bilgi depolama ve aktarmanın doğal DNA ve RNA’nın tekelinde olmadığını da kanıtlamış oldu. Yapay DNA ve RNA’larda doğal DNA ve RNA’da bulunan nükleotidler (nükleik asitlerin yapı taşları) kullanıldı. Bu da sentetik moleküllerin doğal benzerleri ile etkileşime girmesini olası kıldı.

Yapay evrim gözlemlendi

Laboratuvarlarında evrim sürecini görmek isteyen bilim adamları, DNA’larından birini belli bir RNA tipine tutunacak şekilde tasarladı. Hedef RNA’ya tutunamayan DNA parçaları zaman içinde kayboldu. Böylelikle, evrimin işleyişi gözlemlenmiş oldu. Dr. Hollinger, “Bu araştırma sayesinde kalıtımın ve evrimin sadece doğal DNA ve RNA’nın yapabildiği şeyler olmadığını kanıtlamış olduk. Alternatif polimerler de aynı görevi görebilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!