Türkiye modeline Kürt sorunu engeli

Güncelleme Tarihi:

Türkiye modeline Kürt sorunu engeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2011 13:06

İngiliz basının önde gelen dergilerinden Economist, Arap dünyası için Türkiye modelini değerlendirerek, “Türkiye’nin Kürt sorununu çözmesi durumunda bölgesi için çok daha iyi bir model olacağını” söyledi. Guardian yazarı Khaled Diab ise Arap dünyasındaki “Osmanlı çılgınlığı”nın iyi bir geleceğin yolunu hazırlaması için Türkiye’nin daha gerçekçi ve pragmatik bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea63ebf018fbb8f87cd46f
Economist’in İstanbul mahreçli, “Sorunlu bir örnek” başlıklı makalesinde, son aylarda Türkiye’nin hem Batı’da hem de Arap dünyasında, Arap demokrasileri için bir model olabileceği fikrinin çok popüler olduğu belirtilerek, “Laik demokrasisi, patlama yapan ekonomisi ve uluslararası arenada büyüyen etkisiyle Türkiye, dünyanın her yerindeki Müslümanlar için ilham kaynağı oldu” ifadeleri kullanıldı.

 

“Ancak son dönemde dökülen kanlar, Kürt sorununun ve Erdoğan’ın gittikçe şahinleşen tavrının, hükümetin başarılarına gölge düşürebileceğini gösterdi” denilen yazıda, “PKK teröristleri Türk askerlerini tansiyonu yükseltme konusunda kışkırtmaya çalışıyor. Erdoğan bu tuzağa doğru ilerliyor gibi görünüyor” yorumu yapıldı.

 

Haberin Devamı

Yazının sonunda ise “Kürtlerle barış yapılması Türk demokrasinin kalıcılığını sağlayacaktır” denildi.

 

PRAGMATİZM VE REALİZM

/images/100/0x0/55ea63ebf018fbb8f87cd471

Diab ise Guardian’da yayımlanan makalesinde, Erdoğan’ın geçen hafta gerçekleştirdiği Arap Baharı gezisi sırasında gittiği yerlerde “rock yıldızı” ve “kahraman” gibi karşılandığını belirterek “Arap ayaklanmaları binlerce, hatta milyonlarca kahraman yaratmış olsa da, siyasi bir kahraman rolü boş kaldı. Erdoğan kendisini başarıyla buraya oturttu, ancak laiklik ve demokrasi çağrıları Mısır’da Müslüman Kardeşler’in muhafazakar kanadını rahatsız etti” dedi.

 

Durumun sadece Erdoğan’ın şahsıyla ilgili olmadığını belirten Diab, Mısır’da ve Arap dünyasının diğer yerlerinde Türkiye’nin başarısını görenlerin kendi gelecekleriyle ilgili bir “Osmanlı çılgınlığı”nın içine girdiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

“Ben şahsen Türkiye’nin, Osmanlı geçmişinin çekici özelliklerinin çoğunu benimseyip bunları daha laik ve adil bir geleceğe adapte eden, daha bütünleşmiş bir bölgenin itici güçlerinden biri olmasını savunuyorum. Böylece, Türkiye Avrupa ile Ortadoğu arasında faydalı ve birleştirici bir köprübaşı olabilir” diyen Diab, bunun gerçekleşmesi için Türkiye’nin, Arap dünyasının özelliklerinin ve Avrupa’nın realizmiyle pragmatizminin dengeli bir karışımını yaratması gerektiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!