Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye'ye anayasa çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Komisyonundan Türkiyeye anayasa çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2010 00:00

Avrupa Komisyonu’nun 9 Kasım’da duyurması beklenen ilerleme raporunun taslak metni basına sızdı. AFP ve Reuters haber ajansının ele geçirdiği metinde Türkiye’nin bir tıkanma yaşayan Avrupa Birliği sürecini yeniden başlatabilmek için yeni bir anayasa yapması gerektiğinin altı çizildi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor   

 

AFP’nin haberine göre rapor taslağında Ankara, 12 Eylül referandumu ve anayasadaki özellikle ordunun yetkilerinin kısıtlanmasını öngören değişiklikler için övüldü. Taslakta, “Değişiklikler doğru yönde atılmış önemli adımlardır” denildi. 

 

Raporda, “Yeni bir sivil anayasa Türkiye’deki demokrasinin daha da güçlenmesi için güçlü bir temel sağlayacaktır, bu da Avrupa standartlarıyla ve Avrupa Birliği üyelik kriterleriyle uyumlu bir gelişme olacaktır” denildi. Ankara’dan ayrıca anayasa değişikliğiyle ilgili kamuoyundaki tartışmaların güçlendirilmesine katkı yapması istendi.

 

Haberin Devamı

Türkiye’nin övgü aldığı bir diğer nokta ise yolsuzlukla mücadelede gösterilen başarı oldu. Avrupa Komisyonu ayrıca Türkiye’nin bölgede dış politikada artan rolünün de memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

 

Raporda, “Bu, Türkiye’nin üyelik sürecine paralel ve AB’yle koordinasyon içinde yürütüldüğü takdirde Avrupa Birliği için önemli bir değerdir” denildi.

 

DİN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, KIBRIS SORUNU

Ancak Ankara’ya din özgürlüğü, kadınların ve sendikaların haklarının sağlanması ve Kürt sorununda sağlanan “kısıtlı ilerleme” dolayısıyla eleştiri yağdı. Raporda genel olarak aday ülkelerdeki ifade özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların kaygı yarattığı ifade edildi.

  

Metinde Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da Türkiye’nin adada Türkler ve Rumlar arasında yürütülen BM destekli görüşmelere “açık destek vermeyi sürdürdüğü” ancak Kıbrıs Rum Kesimi’yle ilişkilerin normalleştirilmesi adına bir ilerleme kaydedilemediği belirtildi.

 

Raporda, “Türkiye sınır sorunları dahil ikili meselelerin tartışmaya açılması için çabalarını artırmalıdır” denildi.

 

Haberin Devamı

Reuters’ın haberinde de Komisyon’un Türkiye’yi Ankara Protokolü’ne uymadığı ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden gelen gemi ve uçaklara limanları ve havaalanlarını açmadığı yönünde eleştirdiği belirtildi.

 

Habere göre raporda şöyle denildi: “Türkiye’nin taahhütlerini en kısa sürede yerine getirmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde ilerleme kaydetmesi gerekmektedir.”

 

HIRVATİSTAN EŞİKTE

Raporda, diğer aday ülkelerde yaşanan gelişmelere de yer verildi. Türkiye’yle birlikte 2005 yılında müzakerelere başlayan Hırvatistan’ın sürecin son safhasında olduğunun işareti verildi. Ancak raporda Zagreb’le müzakerelerin ne zaman tamamlanacağına dair net bir tarih belirtilmedi.

 

Haberin Devamı

Öte yandan Hırvatistan’ın hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele konusunda politikalarını AB standartlarına uydurmak ve tersanelere verilen devlet yardımları meselesini çözmek için hala yapması gereken bazı şeyler olduğu belirtildi.

 

Diğer aday ülke İzlanda’yla ilgili olarak da bu ülkeyi üyeliğe kabulün “Enerji, çevre, denizcilik ve Kuzey Kutbu’ndaki güvenlik meselelerinin çözülmesi adına önemli bir rol oynayacağı” ifade edildi.

 

Ancak Rejkjavik’ten de taahhütlerine uyması istendi. İzlanda’nın önünde bankacılık meseleleri ile balıkçılık yatırımları ve kotaları konusunda zorlu müzakereler olduğu belirtildi.

 

SIRBİSTAN'A KOSOVA DESTEĞİ

Sırbistan, son dönemde Kosova’yla ilişkilerinin ısınması dolayısıyla övülürken, ticaretin artırılması ve savaş suçu şüphelilerin hukuk önüne çıkarılması yönünde çağrılar yinelendi.

 

Haberin Devamı

Taslak metnin kesinleşmesi için AB üyesi 27 ülkenin onayından geçmesi gerekiyor. Onay döneminde metinde değişiklikler yapılması olası bir durum.

 

AFP'nin geçtiği "EU wannabe Turkey needs new constitution to join the club" ve Reuters'ın geçtiği "Croatia's EU entry talks in "final" stage -draft" başlıklı haberlerden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                                 
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet    

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!