Demokratik açılım Türkiye için dönüm noktası

Güncelleme Tarihi:

Demokratik açılım Türkiye için dönüm noktası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:16

Hükümetin Cuma günü TBMM'de açıkladığı demokratik açılımın detayları yurtdışı basında geniş yankı buldu.

Haberin Devamı

Yabancı ajanslar, Meclis'teki tartışmayı yakından takip ederek, an be an abonelerine gelişmeleri aktardı.

 

Konu, yurtdışında yayımlanan gazetelerin Cumartesi günkü sayılarında geniş biçimde ele alındı.

 

Ä°ÅŸte demokratik açılımın yankıları:               Â

 

WALL STREET JOURNAL: Türk hükümeti, Kürt azınlıkla barışmak ve ayrılıkçı savaşı sonlandırmak için uzun zamandır beklenen planlarını açıkladı. Bu açıklama, muhalefet partisinin protesto amacıyla salonu terk etmesine neden oldu. Tartışmanın harareti, Kürt sorununu henüz daha yeni açık ve tarafsız bir ÅŸekilde tartışmaya baÅŸlamış olan Türkiye'de soruna iliÅŸkin hassasiyetin boyutlarını gösterdi.             Â

 

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES: Hükümetin aylar süren müzakerelerle hazırladığı plan Meclis'te daha da tartışılacak ancak bunun tartışılıyor olması bile bir dönüm noktası olarak görülüyor. AB'ye katılım için de gerekli olan bu tarz adımlar, 1980'lerin başında tasavvur dahil edilemezdi. Devletin Kürt dili, kültürü ve siyasi hakları üzerine uyguladığı sıkı kısıtlamalar, kendisini Kürt haklarının savunucusu olarak gören PKK'nın güç kazanmasına yol açtı.

 

FINANCIAL TIMES: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, reformların ayrılıkçı PKK'ya mensup asilerin 25 yıllık başkaldırısını sona erdireceğini umuyor. Erdoğan konuşmasında Kürtlere anadilde eğitim hakkı verilmeyeceğini söyledi. Böylelikle, aktivist Kürtleri tatmin edememesinin yanısıra Türkiye genelinde de oy kaybına uğrama riskiyle karşı karşıya kaldı.

 

THE TIMES: İçinde bir Kürt topluluğunu barındırdığı gerçeğini uzun yıllar boyunca reddeden bir ülke için bu plan dramatik bir adım olmasının yanısıra son iki yılda barışın tesisi için atılan ufak adımları biraz daha ileri taşıyor. Bu plan ayrıca, Türkiye'nin AB'ye katılım başvurusuna da yardımcı olabilir. Ancak İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın açıkladığı bu paket, birçok Kürt ayrılıkçının senelerdir peşinden koştuğu bağımsız bir devlet hayalini gerçekleştirmeye yeter düzeyde değil.

 

Haberin Devamı

BBC: Bakan Atalay yaklaşık yarım saatlik konuşmasında yaptıkları mücadeleyle bu reformların hayata geçirilmesini sağlayan Kürtlere doğrudan gönderme yapmaktan kaçındı. Bunun yerine Atalay, bu adımların öncelikli amacını terörle mücadele ve ulusal birliği koruma olarak tanımladı. Meclis'teki net çoğunluğuna rağmen, son dönemde yöneltilen sert eleştirilerin hükümeti tedirgin ettiği oldukça açık bir biçimde görüldü.

 

REUTERS: Hükümetin bu reform girişimi Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik umutlarını artırmayı ve 40,000'den fazla kişinin ölümüne neden olan bir çatışmayı durdurmayı hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!