Perşembe günü delege karar verecek

Güncelleme Tarihi:

Perşembe günü delege karar verecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2017 18:51

Almanya’da Sosyal Demokratlar, Hıristiyan Birlik Partileriyle yeniden büyük koalisyona girme kararında zorlanıyor. SPD yönetimi, ucu açık görüşmelere katılma kararı aldı. Ama kararın perşembe günü parti kurultayında delegelerin onayından geçmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da genel seçim sonuçları yeni bir hükümetin kurulmasını zorlaştırdı. Dört parti koalisyonda anlaşamayıp dağılınca, gözler yeniden büyük koalisyona çevrildi. Ancak seçim akşamı, “Hükümette yokuz. Muhalefete geçeceğiz” diyen Sosyal Demokrat Parti (SPD) bu kararı değiştirmekte zorlanıyor. 

SPD yönetimi pazartesi günü yaptığı toplantıda, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ile ucu açık görüşmelere katılmayı öneren bir karar aldı. Ancak kararın perşembe günü SPD kurultayında delegelerin onayından geçmesi gerekiyor. SPD lideri Martin Schulz, “Kurultayın onay verip vermeyeceği perşembe akşamı netlik kazanacak” dedi.
Schulz, kurultaydan görüşmelere “Evet” çıkması halinde gelecek hafta Hıristiyan Birlik parti liderleri Başbakan Merkel ve Seehofer’le masaya oturacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İKİ SEÇENEK VAR
Martin Schulz, bu görüşmeden çıkacak sonuçları değerlendirmek için tekrar parti yönetim kurulunu toplayacağını ve toplantıda hükümete katılımın biçimine karar vereceklerini kaydetti. SPD’nin önünde iki seçenek bulunuyor:
Merkel başbakanlığında bir azınlık hükümetine destek veya yeniden büyük koalisyon hükümetine katılmak. Azınlık hükümetine destek kararı çıkarsa, parti meclisinin onayı gerekiyor. Büyük koalisyonda ise koalisyon sözleşmesi parti üyelerinin onayına sunulacak.

PARTİDE TEPKİ VAR
SPD yönetim kurulu bir hükümet kurulabilmesi için ucu açık görüşme kararıyla Martin Schulz’a destek verdi. Ancak SPD içinde gençlik teşkilatı başta olmak üzere büyük koalisyona karşı yoğun tepki var. Perşembe günü Schulz’u çok zor tartışmalar bekliyor. Kurultay ayrıca yeniden genel başkanlığa aday olan Martin Schulz’un kaderini de belirleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!