Perdeler güçlü alkışla kapandı

Güncelleme Tarihi:

Perdeler güçlü alkışla kapandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2017 11:53

Perdeler güçlü alkışla kapandı

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Devlet Tiyatrosu'nun (ADT) ev sahipliğinde bu yıl 8'incisi düzenlenen 'Devlet Tiyatroları Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali', Ankara Devlet Tiyatrosu'nun 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe' ile Konya Devlet Tiyatrosu'nun 'Fermanlı Deli Hazretleri' adlı oyunlarıyla sona erdi.

Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde 17 Mayıs Çarşamba akşamı Ankara Devlet Tiyatrosu'nun 'IV Murat' adlı eseriyle perdelerini açan festivalde her gün 2 oyun sahnelendi. Antalyalı tiyatro severler 11 gün boyunca Ankara, Erzurum, Sivas, Konya, Adana devlet tiyatroları, Rusya Altay Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu, Makedonya Üsküp Arnavut Tiyatrosu, Romanya Tony Bulandra Tiyatrosu'nun izlenme rekorları kıran oyunlarını izleme fırsatı buldu.

FESTİVALİN SON OYUNLARI OLDU

Festivalin son günü akşamı 2 ayrı salonda Ankara Devlet Tiyatrosu 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe', Konya Devlet Tiyatrosu da 'Fermanlı Deli Hazretleri' adlı eserleri ikinci kez sahneledi.

Sinan Pekinton'un yönettiği 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe'de Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın güçlü duruşuna rağmen dramatik öyküsü, şehzade oğulları Beyazıt ile Sarı Selim arasındaki iktidar yarışı, saraylardaki entrikalar, padişah eşi Süleyman ile sadrazam oğulları arasında kalan Hürrem Sultan'ın acıklı sonu sahneye yansıtıldı.

PADİŞAH DELİYİ AFFEDİNCE!

Ferdi Dalkılıç'ın yönettiği 'Fermanlı Deli Hazretleri'nde de dönemin Sadrazamı Mustafa Paşa'nın vekilharç katibi Musa Efendi, padişahın fermanı ile darağacına asılıyor, ağaç ağırlığına dayanmayınca düşüyor. Onun ölümden kurtulduğunu gören cellât, verilen emri bir kere yerine getirdiği için ikinci kez Musa Efendi'yi asmıyor, canını bağışlıyor. Padişaha 'deliyi affedelim' fermanını buyuruyor. Musa Efendi bir süre tımarhanede kalıyor, delileri eğlendirmek için muskalar yazıyor. Tesadüfen bir deli iyileşince de herkes derdine çare bulması için Musa Efendi'ye geliyor. Musa Efendi'nin halk arasındaki lakabı ise 'Fermanlı Deli Hazretleri' oluyor.

Son günün oyunlarının perdeleri de da her iki salonu dolduran 1200 kişinin ayakta alkışlamasıyla kapandı.

Antalya Devlet Tiyatrosu yetkilileri, festival süresince oyunları 13 bine yakın Antalyalının izlediğini, salonlarda boş yer kalmadığını söyledi, festival oyunlarına gösterilen büyük ilgiden dolayı izleyicilere teşekkür etti.

FOTOĞRALI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!