Perakende yasası hayata geçirilmeli

Güncelleme Tarihi:

Perakende yasası hayata geçirilmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2012 00:00

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende yasasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, yasanın geciktiği her hafta en az 5 esnafın işyerini kapattığını, en az 10 ailenin aç kaldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

TESK Başkanı Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, AVM sayısının bu yılın sonu itibariyle Ankara’da 40, İstanbul’da 120, ülke genelinde ise 350’ye çıkmasının beklendiğini belirterek, AVM’lerin plansız artmasının Anadolu’daki esnafı zor durumda bıraktığını ifade etti.
 Tüm gelişmiş ülkelerde perakende sektörünün yasal bir düzenlemeyle disiplin altına alındığına işaret eden Palandöken, şöyle devam etti:
“ABD’de, küçük esnafın korunması amacıyla toptancı ve dağıtımcıların tüm işletmelere aynı fiyattan satış yapmaları zorunludur. Bizde ise Anayasa gereği korunması gereken küçük esnafa daha pahalı, çoğu yabancı olan büyük firmalara ise daha ucuza ürün satılıyor. ABD’deki kanun bizde de uygulanmalıdır. Parakende yasasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.Yasanın geciktiği her hafta en az 5 esnaf işyerini kapatıyor, en az 10 aile ise aç kalıyor.”

 

Haberin Devamı

AVM’ler kapanmaya başlıyor

 

Büyük şehirlerde her geçen gün sayıları çoğalan AVM’lerin sadece esnaf ve sanatkara değil kendi kendilerine de zarar verdiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
“Artık AVM’ler de yavaş yavaş kapanmaya başlıyor. Bu durumun en vahim tarafı ise AVM olarak yapılan binaların başka hiçbir amaçla kullanılamamasıdır. Kapanan AVM’lerden ne otel olur, ne hastane, ne de okul. Sonuçta plansız yapılan AVM’ler için milli servetimiz buhar olup uçuyor. AVM’lerin açılmasına, içinde şehir planlamacıları ve ilgili meslek kuruluşlarının da olduğu bir komisyon karar vermeli.

365 gün indirim olmaz

Bazı mağazaların vitrininde yılın 365 günü indirim tabelası bulunuyor. Yılın 365 günü indirim olmaz. Ürünün normal fiyatına indirimli diye etiket koyanlar halkı yanlış yönlendiriyorlar. Bu da aşırı tüketime ve çok sayıda aile sorunlarına neden oluyor. Oysa ülkemizin tasarruf oranları tarihinin en düşük seviyelerine ulaştı. Bu nedenle indirimlerin tarihi belirlenmeli ve meslek odalarının izni alınarak, yaz ve kış sezonu olmak üzere yılda sadece iki kez indirim yapılmasına izin verilmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!