Pentagon'dan Genelkurmay'a harita özrü

Güncelleme Tarihi:

Pentagondan Genelkurmaya harita özrü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 17:02

Roma’daki NATO Savunma Koleji’nde, Amerikalı bir Albay’ın Türk subaylar için verdiği seminerde, Türkiye’nin 18 ilini Kürdistan sınırlarında gösteren harita kullanması nedeniyle Pentagon’un Genelkurmay’dan özür dilediği belirtildi. Ankara’nın tepkisine üzerine ABD'den “Haritalar Amerikan Yönetimi’nin politikalarını yansıtmıyor” yanıtı geldi.

Haberin Devamı

Brüksel’deki NATO karargahında göreve başlamadan önce İtalya’daki NATO Koleji’nde eğitim gören Türk subaylar ile Amerikalı bir Albay arasında yaşanan harita gerilimi için Washington’dan özür geldi. Olaya ilişkin bilgi veren diplomatik kaynaklar, gerilimin 15 Eylül tarihinde “Askeri Teknolojiler” adlı seminer sırasında yaşandığını belirtti. Semineri veren ve Pentagon’da görevli olduğu belirtilen Amerikalı Albay’ın çantasında çıkardığı ve Türkiye’nin bölünmüş olarak gösterildiği haritayı fark eden Türk subayların tepki gösterdiği ve bir “Ağız dalaşı” yaşandığı kaydedildi. Türk subayların tepkisi nedeniyle Amerikalı subayın sunuşuna devam etmediği belirtilirken devreye NATO Koleji’ne akredite Türk diplomatının girdiği ifade edildi. Türk diplomatın Amerikalı Albay ile konuştuğu ancak gerekçesini “İkna edici bulmaması” üzerine hem durumu Ankara’ya bildirdiği hem de NATO Koleji Komutanı Marc Van Keirsbilck nezdinde girişimde bulunduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

KOMUTAN'A TEPKİ MEKTUBU

Belçikalı Komutan’ın akademik özgürlüğe saygı duyduklarını ancak özgürlüğün sınırsız olmadığını kabul ettiği belirtilirken, diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin İtalya Büyükelçisi Uğur Ziyal’in de bir mektupla Kolej Komutanı’na tepkiyi ilettiğini söyledi. Kaynaklar, aynı zamanda Ankara ve Washington’da Amerikalı yetkililer nezdinde girişim gerçekleştirildiğini kaydetti. Amerikan yetkililerin “Haritaların bizimle hiçbir ilgisi yok, Amerikan yönetiminin politikalarını yansıtmıyorlar” yanıtını verdiği ve ABD Genelkurmay Başkanı Peter Pace’in de, olayla ilgili olarak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı arayarak özür dilediği belirtildi.

'GEREKÇE İKNA EDİCİ OLMAKTAN UZAK'

Albay’ın neden söz konusu haritayı kullandığına ilişkin ise Amerikan yetkililerin, “Amerika’da her türlü senaryoya göre çalışmalar yapılıyor. Akademik çalışmalar kapsamında bunlar olabiliyor. Ancak tepkiyi anlayışla karşılıyoruz” görüşünü aktardıkları öğrenildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!