PEN’den Twitter ve YouTube mektubu

Güncelleme Tarihi:

PEN’den Twitter ve YouTube mektubu
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 02:03

DÜNYA Yazarlar Birliği PEN, Türkiye’de Twitter ve YouTube yasağıyla giderek büyüyen ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları dün yayınladıkları açık mektupla eleştirdi.

Haberin Devamı

İmzacıları arasında Türkiye’den Ahmet Altan, Mehmet Altan, Can Dündar, Perihan Mağden, Orhan Pamuk ve Elif Şafak’ın da yer aldığı mektupta, şu ifadelere yer verildi: “Geçen seneki Taksim Gezi Parkı protestoları hakkında PEN’in hazırladığı son raporda da görüldüğü üzere; hakaret suçlarından, ana akım medya kuruluşlarının uyguladığı otosansüre, polisin gazetecilere uyguladığı orantısız güce kadar Turkiye kendini özgürce ifade etme konusunda büyük sorunlar yaşamaktadır ki bu da internetteki kendini ifade etme özgürlüğü çemberini iyice daraltmaktadır.

SÖZCÜKLERE ÖZGÜRLÜK

Geriletici bir hamle olan, yeni internet yasasının yürürlüğe girmesiyle Twitter ve YouTube’ın tamamiyle kapatılması, iletişim özgürlüğüne karşı kabul edilemez bir saldırıdır. Twitter ve YouTube, sınıf, din, etnik köken, politik görüş gözetmeksizin her kullanıcıya sesini duyurma olanağı veren ifade araçlarıdır... Türkiye ifade özgürlüğünü meşrulaştırarak savunan; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesince ve Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesince taraf devlet statüsündedir. Türkiye liderlerinden ricamız şudur ki, demokrasinin temel taşlarından biri olan ifade özgürlüğü konusunda geri adım atmamak, tersine yükümlülüklerini tanıyarak, uluslararası anlaşmalar ışığında Twitter ve YouTube’ın acilen erişime yeniden açılmasıdır. Umarız ki, onlar, eğer bir gün olur da çoğulculuğun ve sözcüklerin özgürce kurulduğu bir dünyanın kıymetini anlarlar ve işte o zaman bu güzel ülkenin daha da güçlü ve mutlu olacağının farkına varırlar.” Mektuba yurtdışından Hanan al-Shaykh, Ahdaf Soueif, Samar Yazbek, Elfriede Jelinek, Zadie Smith, Salman Rüşdi gibi yaklaşık 60 yazar destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!