Pasifik ülkeleri İzmirli işadamlarına tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Pasifik ülkeleri İzmirli işadamlarına tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 12:24

İZMİR Ticaret Odası'nda (İTO) Şili, Meksika, Peru ve Kolombiya'dan oluşan Pasifik Birliği Ülkeleri İzmirli iş adamalarına tanıtıldı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, mesafe uzak olmasına karşın iletişim ve lojistik sektörleri ile ekonomide mesafelerin kısaldığını belirterek, Birlik üyesi ülkeleri İzmir'deki fuarlara davet etti.

Haberin Devamı


Pasifik Birliği Ülkeleri Tanıtım toplantısı İTO Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Şili Büyükelçisi Jose Manuel Silva, Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui ile dört ülkenin Türkiye Ticaret ataşe ve temsilcileri katıldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, açılış konuşmasında Latin Amerika'nın ekonomik açıdan dünyanın yakından izlediği bir bölge olduğunu, Şili, Kolombiya, Peru ve Meksika'nın da Latin Amerika'nın yükselen yıldızları olarak nitelendirildiğini söyledi. Türkiye'nin bu ülkelerle ticari potansiyelinin çok olduğunu ama rakamların istenilen düzeyde olmadığını belirten Demirtaş, "Dört ülkenin toplamı ile 2016 yılı dış ticaret hacmimiz 3 milyar dolar. Dört ülkenin de AB ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) var. Ama bunlardan sadece Şili ile Türkiye arasında STA imzalanmış. Meksika, Peru ve Kolombiya ile STA müzakereleri sürüyor. Daha fazla zaman kaybetmeden bu imzaların da atılmasını temenni ediyoruz" dedi. 

Haberin Devamı


Ekrem Demirtaş Pasifik Birliği ülkeleriyle ticaretin önünde coğrafi mesafelerin engel gibi görülebileceğini, ancak iletişim ve lojistik sektörleri ile artık ekonomide mesafelerin fazla önemi kalmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kolombiya ziyaretinde,  Kolombiya'yla 2023 yılı ticaret hedefinin 5 milyar dolara çıkartılması konusunda mutabık kalındığına dikkat çeken Demirtaş, Meksika ve Şili'ye de resmi ziyaretler gerçekleştiğini söyledi. Demirtaş, "Latin Amerika ülkeleri ile ilgili ticaretimizi geliştirmek için Pasifik Birliği gibi bölgesel birliklerle ittifak kurmak çok önemli. İzmir'de düzenlediğimiz fuarlara Pasifik Birliği tarafından oluşturulacak heyetleri ağırlamak istiyoruz. İşadamların hem İzmir'i tanırlar hem de ticaret potansiyelimizi yerinde görmüş olurlar. Fuarlarımıza gelen olursa, konaklama ve transferi ayrıca Avrupa'dan İzmir'e transferlerini Oda olarak karşılarız. İzmir Ekonomi Üniversitesi ile de eğitim konusunda Pasifik Birliği ile işbirliği yapabiliriz" diye konuştu.


Demirtaş'ın ardından konuşan Şili Büyükelçisi Jose Manuel Silva, dört ülkenin yeraldığı Birliğin dünyanın sekizinci büyük ekonomisi olduğunu söyledi. Borsa olarak dört ülkenin menkul kıymetlerinin birbiriyle bütünleşmiş durumda olduğunu belirten Silva, "AB gibi konseyimiz, sekreteryamız yok. Her yıl dönem başkanlığını bir ülke yapıyor. Dünyanın diğer ülkeleriyle temaslar kuruyoruz. İstanbul'da dört ülkenin beraber çalıştığı bir ofisimiz var" dedi. Tanıtım toplantısında Şili'nin Türkiye Ticaret Direktörü Özge Tüysüzoğlu Garrete, Kolombiya Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı Yönetim Temsilcisi Marcela Nonroy Hernandez, Meksika Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı Ticaret Direktörü Jorge Cruz, Peru Ticaret Ateşesi Fernando Albareda ülkelerinin iş olanaklarıyla ilgili sunumlar yaptı. İthalat ve ihracat ürünleri, mevcut ticaret olanaklarıyla ilgili bilgiler verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!