Paranoyaya gerek yok hayatımız teknik takip

Güncelleme Tarihi:

Paranoyaya gerek yok hayatımız teknik takip
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2008 00:00

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın, cep telefonu üzerindeki kırmızı tuş yerine yeşil tuşa basması ile başlayan, Ergenekon davası ile tansiyonu artan ’dinleniyoruz’ paranoyasını anlayamıyorum. Daha doğrusu anlayamadığım, bu dinlenme ve izlenme meselesinin niye birden bu kadar farkındalık yarattığı.

Kredi veya banka kartını her kullandığımda bankam nereden ne aldığımı, nerede yemek yediğimi, tişört için hangi markayı seçtiğimi, tatil tercihimin ne olduğunu, en son hangi filme gittiğimi biliyor.

İnternet servis sağlayıcım, ne zaman ve ne kadar süre ile bilgisayar başında olduğumu, cep telefonu operatörüm, kiminle ne kadar konuştuğumu, nerede olduğumu biliyor. Ne güzel ki, cepte 3’üncü nesil ile birlikte, konuştuğum kişi de nerede olduğumu bilebilecek.

KAYIT IŞIĞI HEP YANIYOR

İnternette Facebook gibi ’sosyalleşme’ sitelerinde o kadar sosyalleşiyoruz ki zaman zaman hayatımızın en özel anlarını, fotoğraflarını milyarlarca insanın önüne seriyoruz.

Akbil veya benzeri bir akıllı bilet kullanıyorsak, belediyedeki bir memur, evimize dönerken hangi otobüse ve kaçta bindiğimizi, Karayolları Genel Müdürlüğü’ndeki bir başka memur da, aracımız ile hangi otoyoldan, saat kaçta geçtiğimizi hangi köprüyü tercih ettiğimizi biliyor.

Patronum işe kaçta geldiğimi, kaçta çıktığımı, günde kaç kez sigara içtiğimi biliyor.

Etrafımız MOBESE kameraları ile kuşatılmış... Attığımız her adımda kayıttayız.

Ve Ergenekon tutanaklarına baktıkça, "Ya acaba izleniyor muyum, dinleniyor muyum" diye sürekli George Orwell’ın kulaklarını çınlatıyoruz.

Bırakalım bu paranoyayı. Şüphe edecek bir şey yok ki. Baksanıza herkes ne yaptığımızı biliyor.

BİR DE BUNU OKUYUN

Farkında olmadığımız ama yakında bu dinlenme, izlenme paranoyamızı artıracak birşeyden bahsedeceğim; TEMPEST.

İçinden elektrik geçen her türlü cihaz ve bunların bağlı olduğu kablolar belli oranda bir elektromanyetik dalga yayıyor. Bilgisayarlar, yazıcılar, fotokopi makineleri vs... İşte bir başka dinleme şekli de bu elektromanyetik dalgaları özel cihazlarla yakalamak. Yani, rakip şirket, emniyet birimleri veya meraklı-kıskanç sevgiliniz, uygun bir donanım ile sizin bilgisayar klavyenizde hangi tuşa bastığınızı, yazıcınıza hangi dökümanı gönderdiğinizi biliyor. Bunu yapabilecek bir donanımın maliyeti 100 bin ile 500 bin dolar arasında. Ve bu yöntem, cep telefonu dinlemekten çok daha eski...

İşte bu TEMPEST, elektronik cihazlar için yıllardır uygulanan bir ’dinlenme güvenliği standardı’. Dünya genelinde yaklaşık 50 kadar elektronik cihaz üreticisi bu standardı almayı başarmış.

Türkiye’de de TÜBİTAK, elektromanyetik sızıntıları izole edilmiş bilgisayar ve hatta elektrik prizi üretiyor. Aralarında Genelkurmay Başkanlığı’nın da olduğu yüksek güvenlik gerektiren kurumlarda bu bilgisayarlar yıllardır kullanılıyor.

Gördüğünüz gibi, izlenme ve dinlemeyi, isteyerek veya istemeyerek hayatın kendisi haline getirdik. Özel alanlarımızı çevreleyen çizgiler netliğini kaybetti. Her şeyimiz ile ortadayız.

Önümüzde iki seçenek var. Tüm dünyaya yayın yapan bir TV stüdyosundaymış gibi yaşamak ya da bunu umursamamak. Ben ikincisini seçtim. Çünkü ilkine pek ’yaşamak’ denmez.

Telekulaklar için yılbaşı fırsatı

Cep telefonu ile içiniz rahat konuşabilmenin bedeli 1.000 YTL. Türkiye’de onlarca firma, konuşmalarınızı bir şifreleme (kripto) ile karşı tarafa aktaran yazılımların yüklü olduğu telefonları satıyor. Eğer karşı tarafta da bu telefonlardan varsa, konuşmalarınız sadece bu iki kişi arasında kalabiliyor. Bu yazılımların en popüleri İsrailli bir yazılım firması tarafından üretilen Gold Lock (Altın anahtar). TÜBİTAK bünyesindeki Kriptoloji Enstitüsü de Silahlı Kuvvetler için bu tür telefonlar geliştirdi.

Eğer birinin cep telefonunu dinlemek istiyorsanız harcamanız gereken para 600 YTL. Satın aldığınız yazılımı dinlemek istediğiniz kişinin cep telefonuna yüklemeyi başarırsanız işlem tamam demektir. Artık o telefonla yapılan tüm konuşmalar, mesajlaşmalar hatta telefonun bulunduğu ortamdaki tüm sesler emrinize amade. Yine 1.000 YTL civarında bir ücret karşılığında, casus yazılım önceden yüklenmiş her model hazır cep telefonunu bulmak da mümkün. Yapmanız gereken, bu telefonu güzel bir paket içinde dinlemek istediğiniz kişiye hediye etmek. Yanaklarından öperken de ’İyi yıllar’ dilemeyi unutmayın.

TEKNOLOJİ EFSANELERİ

EFSANE Cep telefonları otomobillerdeki ABS (Anti Blocking System - Anti Blokaj Sistemi) frenler için zararlıdır.

GERÇEK Cep telefonlarının bilimsel olarak böyle bir etkisi belirlenmedi. Kayıtlara geçmiş cep telefonundan etkilenen ABS yüzünden oluşan trafik kazası da yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!