Panik atakta ilaçsız tedavi

Güncelleme Tarihi:

Panik atakta ilaçsız tedavi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2017 21:21

Panik Atak ve Anksiyete Derneği’nde panik atağın ilaçsız tedavisinde başarılı sonuç alındı. Kronik panik atak hastası olan yaklaşık 70 kişide uygulanan tedavide antidepresan, yatıştırıcı ve gevşeticilerden oluşan ilaçlar yavaş yavaş bıraktırıldı.

Haberin Devamı

Panİk Atak ve Anksiyete Derneği’nin (Pandost), çalışması panik atak hastaları için umut verdi. Uzun süre önce panik atak tanısı konmuş, birçok ilaç kullanmış hastalarla çalıştıklarını belirten psikiyatri uzmanı Dr. Muzaffer Uyar, “İlaçlardan yararlanamayan ve artık bırakmak isteyen 4-5 yıllık hastalara bu yeni yöntemi uyguladık. Yaklaşık yüzde 80’inde de başarılı olduk” diyerek şunları anlattı: “6-8 hafta süren, bir tedavi programı bu. Üçüncü uygulamada hazır hissedenlerde ilaçları azaltarak bıraktırıyoruz. 5 haftada ya iyice dozu azaltıyoruz ya da kesiyoruz.”

TEDAVİNİN ÜÇ AŞAMASI VAR

Tedavinin ilk aşamasında, beden kontrolü ve beden belleğinin yeniden yapılanması sağlanıyor. Biliniyor ki panik bozukluğunun oluşmasında gerginlik ve bedene duyarlılık çok önemli iki faktör. Gerginlikler bedende kasları da değiştiriyor. Kaslar kasılıyor ve kısalıyor. Bu arada algı çarpıtmaları başlıyor. Devreye duygular girdiğinde daha şiddetli hissediliyor. Derken bir kısırdöngü başlıyor. Bu aşamada doğru nefes ve bazı egzersizlerle beden gevşetiliyor. Doğru nefes almayla kısa ve hızlı nefes alma (panik ataklı kişilerde sıklıkla görülen bir belirti) ya da gergin-kaygılı anda nefes tutma alışkanlığı değiştiriliyor. İkinci aşamada, artık gevşeyen beden ve algıların daha sağlıklı yönetilebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Duyguların kontrolü öğretiliyor. Üçüncü aşamada, kişinin kendini daha yakından tanıması sağlanıyor. Kendilik modeli yapılandırılıyor. Kişinin daha sakinleştiği, daha yavaşladığı tepkilerini fark edip kontrol altına aldığı süreç. Her aşamada alınan yol test ediliyor.

Haberin Devamı

‘BİLGİSAYAR VİRÜSÜ GİBİ’

Psikolog Elif Özlük ve Nuray Gergerlioğlu’na göre, panik atak, sosyal yaşam içinde oluşmuş düşünce-duygu virüs programı gibi. Panik atak olunca, kendilerine yönelik tehdit algısı (hastalık, deprem vb.) hızla yükseliyor. Bu onlara korkulu hayaller yaşatıyor. Amaç kişinin ‘kendiliğini’ bu virüsten etkilenmez hale getirmek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!