Pamuk'un konuşması siyasi değil edebi ağırlıklı

Güncelleme Tarihi:

Pamukun konuşması siyasi değil edebi ağırlıklı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 17:47

Orhan Pamuk, edebi ağırlıklı Nobel konuşmasında 'babasının bavulu'nu anlattı. Ayakta alkışlandı.

Haberin Devamı

Pamuk onuruna verilen ve Büyükelçi Necip Egüz ve eşi Şenay Egüz'ün ev sahipliği yaptığı yemeğe Türkiye'den Nobel törenlerini izlemeye gelen, aralarında Yavuz Baydar, Hasan Cemal, Okay Gönensin, Cengiz Çandar, Doğan Hızlan, Zeynep Oral ve Fehmi Koru'nun da bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Davetlilere kitaplarını imzalayan Pamuk, "kitaplarının kaç dilde yayınlandığı" sorusuna, "49" yanıtını verdi.

Nobel Edebiyat Ödülü kazanan yazar Orhan Pamuk, İsveç Kraliyet Akademisi'nde Nobel ödülüyle ilgili konuşma yaptı.

Pamuk'un babasına ithaf ettiği ve "Babamın Bavulu" başlıklı konuşmasını, edebiyat ve sanat dünyasının önemli isimleri izledi.

Orhan Pamuk, konferansında başta babası ve ailesiyle ilişkilerini, gençliğini, edebiyat ve romana bakışını, bir hikaye diliyle izleyicilere anlattı.

Haberin Devamı

Konuşmasında, doğu-batı ilişkilerine değinen Pamuk, "Benim için yazarlığın sırrı, nereden geleceği hiç belli olmayan ilhamda değil, inat ve sabırdadır. Türkçe'deki o güzel deyiş iğneyle kuyu kazmak, bana sanki yazarlar için söylenmiş gibi gelir" ifadesini kullandı.

Pamuk, "Benim için yazar olmak, insanın içinde gizli ikinci kişiyi, o kişiyi yapan alemi sabırla yıllarca uğraşarak keşfetmesidir" dedi.

Konferansın sonunda, babasının 2002 yılı Aralık ayında öldüğünü hatırlatan Pamuk, "Bugün babam aramızda olsun çok isterdim" diye konuştu.

Orhan Pamuk'un konuşması, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Orhan Pamuk Nobel edebiyat ödülünü 10 Aralık Pazar günü İsveç Kralı Gustaf'ın elinden alacak.

Pamukun konuşması siyasi değil edebi ağırlıklı
Pamukun konuşması siyasi değil edebi ağırlıklı


Pamukun konuşması siyasi değil edebi ağırlıklı


        Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!