Pamuğun azalması işsizliği artırdı

Güncelleme Tarihi:

Pamuğun azalması işsizliği artırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2016 11:56

Pamuğun azalması işsizliği artırdı

Haberin Devamı

ADANA'nın merkez Seyhan İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen pamuk ekiminin azalması ve Çukobirlik'in kapanmasının işsizliği tetiklediğini söyledi.
Türkiye'nin pamuk veriminde dünyada ilk 3 ülke arasında olmasına rağmen yüksek maliyet girdileri ve yetersiz destekleme nedeniyle üreticinin 'beyaz altın' yerine, mısır ekmeye başladığını belirten Girmen, 2015'te 2.2 milyar dolarlık pamuk ithal edildiğini belirtti. Girmen, "Çukurova'nın bereketli topraklarının pamuğa olan özlemi yıldan yıla artıyor. Pamuk sadece bölge için değil ülke ekonomisi için de önemli bir ürün. Tarımsal üretimde yüksek girdi maliyetleri, işçilik sorunu ve benzer birçok sıkıntı üretim deseninin de değişmesine neden oluyor. Çiftçi, daha az maliyetli, daha az işçilik isteyen ürünlere yöneliyor. Yani pamuk yerine mısır ekiyor" dedi.
PAMUĞUN ADANA İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK
Adana için pamuğun özel bir yönü olduğunu belirten Girmen, kentte ekim alanlarının azalmasının işsizliği tetiklediğini belirterek şöyle konuştu:
"Pamuk her yönüyle ülkemizin her kademesinde ilgi gören çalışılan bir ürün. Pamuğun yetiştirilmesiyle ilgili işçilere istihdam olanağı sağlaması üretilen küspe ile hayvan yemi olması ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu bitkisel ham yağ ihtiyacını karşılaması nedeniyle aslında vazgeçilmez bir ürün denebilir. Türkiye'nin en önemli ihraç kalemi olan tekstil ve hazır giyimin ana maddesi üretilmesi açısından pamuk, bölgemiz ve dolayısıyla ülkemiz için çok önemlidir.. Daha önceleri Adana'da Çukobirlik pamukla ilgili çalışmaları yaptığı dönemde Adana'da işsizlikle ilgili bir şey konuşulmuyordu. Çok değil yakın tarihimizde Adana'da Çukobirlik'in kapanmasıyla beraber Adana Türkiye'deki işsizlik verilerinde ilk sıralara yerleşmiştir. Bu pamuğun bir ilin ekonomisine ne kadar katkı koyduğunun en bariz ve en net örneğidir."
HER YIL 1 MİLYAR 200 MİLYON DOLARLIK PAMUK İTHAL EDİYORUZ
Türkiye'de ekiminin yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Girmen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon 600 bin ton pamuk kullanıyoruz 750-800 binini biz üretiyoruz gerisini ithal ediyoruz ki ithal ettiğimiz miktar yaklaşık Yunanistan üretiminin yüzde 40'ına denk geliyor. Bu ithalatın karşılığında ne yazık ki ortalama her yıl 1 milyar 200 milyon dolarlık bir kaynak yurtdışına akıtılmakta..ABD'deki bir üretici 250-300 kg pamuk alırken kazançlı bir üretim yapıyor ve pamuk üretimini devam ettiriyor. Adana'mızda bizim ülkemizde 400- 500 kg pamuk alırken bu üreticimiz para kazanamamaktadır. Bunun temelinde yatan 2 tane ana sebep vardır, bunlardan bir tanesi üreticinin yüksek maliyetlerde girdi kullanması, ikincisi üreticilerimizin desteklemeler dahilinde zayıflatılarak yurtdışındaki ithalat pamukla rekabet ettirilememesidir. Bundan dolayı birinci sırada maliyetler düşürülmeli. İkincisi ise pamuğa olan destek daha da arttırılmalıdır."

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!