Özür diliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Özür diliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2011 00:00

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, “Dışişleri Bakanı olarak, yabancı misyonlara yapılan saldırılar için özür diliyorum” dedi. Muallim, Türkiye’yle ilişkilerin nereye doğru gideceğinden kendilerinin sorumlu olmadığını söyledi, “Türkiye ile ilişkileri Türkiye belirleyecek” dedi.

Haberin Devamı

SURİYE devleti, ülkedeki yabancı misyonlara düzenlenen saldırılar nedeniyle ilgili ülkelerden özür diledi. Türkiye Büyükelçiliği de dahil olmak üzere bazı misyonların saldırıya uğramasıyla ilgili olarak medyaya konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, “Dışişleri Bakanı olarak, yabancı misyonlara yapılan bu saldırılar için özür diliyorum” dedi. Yaşananların tekrarlanmamasının önemli olduğunu vurgulayan El Muallim, “Elçiliklerin korunması bizim sorumluluğumuzdadır” şeklinde konuştu.   Muallim ayrıca, Türkiye’yle ilişkilerin nereye doğru gideceğinden kendilerinin sorumlu olmadığını söyledi. Konuyla ilgili olarak kendisine bir soru yöneltilen Muallim, “Türkiye ile ilişkileri Türkiye belirleyecek” yanıtını verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ysa, özür açıklamasından sonra kendisine bu konunun hatırlatılması üzerine, “Medya kanalıyla yapılan açıklama bize de ulaştı. Daha sonra tatmin edici bir açıklama yapacağım” dedi.

Özür diliyoruz

Haberin Devamı

Arap Birliği’ne çattı

El Muallim, Arap Birliği’nin, Suriye’nin üyeliğini askıya almasını “son derece tehlikeli bir adım” olarak değerlendirdi. ABD’yi Birlik’in “gayri resmi üyesi” olarak nitelendiren El Muallim, ABD’nin Arap Birliği’nin kararından memnuniyet duymasının “fitnecilikle aynı anlama geldiği” görüşünü de savundu. Topraklarına herhangi bir yabancı müdahaleyi hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerinin altını çizen Suriyeli bakan, “Libya’daki senaryo Suriye’de tekrar etmeyecek. Gelecekle ilgili endişeniz olmasın. (Suriye) Halkın iradesi ve ulusal birlik sayesinde daha da güçlü çıkacak” diye konuştu.

Amca Esad devrede

Esad rejiminin düşmesine yönelik uluslararası çabaların arasında, ailenin bir üyesinin de girişimleri eklendi. Şu sıralar Paris’te bulunan, Beşar Esad’ın sürgündeki amcası Rıfat Esad, “Milli Demokratik Konsey” adında bir muhalif grup oluşturdu. Le Monde gazetesine konuşan amca Esad, “Bu işin çözümü, Arap ülkelerinin, istifa edebilmesi için Beşar Esad’a güvenlik garantisi vermesi, onun yerine arkasında finansal destek bulunan birini başa getirmesi ve Beşar’ın etrafındaki kişilerin de yerlerini korumalarını sağlamasıdır. Bu kişi aileden biri olmalı; ben de olabilirim bir başkası da” diye konuştu. Rıfat Esad, yeğeninin istifa etmeye hazır olduğunu, ancak bu garantiler kendisine sağlanmadığı için bu adımı atamadığını savundu.                

Haberin Devamı

Eylem destekli toplantı

ŞAM’daki Esad rejimi yanlıları, Muallim’in özür konuşmasını yaptığı sırada Dışişleri Bakanlığı önünde toplandı. Göstericiler, ellerinde Suriye bayrakları ve Beşar Esad afişleriyle Muallim’e destek oldu. Suriye’de dünkü olaylarda en az 50 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!