Özensizlik öldürmüş

Güncelleme Tarihi:

Özensizlik öldürmüş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 21:36

OKMEYDANI Cemevi’nde Uğur Kurt’un polis kurşunuyla öldürülmesiyle ilgili sanık polise 12 bin 100 TL para cezası verilmesine ilişkin kararın gerekçesi açıklandı.

Haberin Devamı

Cemevi avlusunda beklerken başına isabet eden polis kurşunuyla yaşamını yitiren Uğur Kurt’un davasında gerekçeli karar açıklandı. Kurt’u öldüren polise 12 bin 100 TL para cezası verilmesine ilişkin kararda, sanık polisin “hedef aldığı şahsa isabet ettiremeyip olaylarla ilgisi olmayan Kurt’u vurarak dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı” savunuldu. Kurt’un ölümünde kullanılan tabanca ise sanık polise teslim edildi. Savcılık ise itirazında, silahın etki mesafesindeki insanların isabet alabileceğini öngörmesine rağmen polisin “Olursa olsun” diyerek umarsız hareketler sergilediği ve Kurt’un ölümüne yol açtığını savundu. Bu nedenle 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi. 

MEŞRU MÜDAFAA ALTINDA

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, zırhlı araca molotofkokteyli atılması üzerine polis Sezgin K. ve arkadaşlarının yaralandığı, araçtan indikleri anda saldırının devam ettiği anlatıldı. Polis Sezgin K.’nın, 31 metre uzaklıktaki molotofkokteyli fırlatan Cafer Karabayır’a ateş ettiği belirtildi. Ancak kurşunun Karabayır’ın kafa hizasının 26 santimetre uzağından geçtiği ve cemevi avlusundaki Uğur Kurt’a isabet ettiği kaydedildi.  Sezgin K. ile Kurt arasında 73,5 metre uzaklık; Sezgin K.’nın silahını doğrulttuğu düzlem ile Kurt’un bulunduğu düzlem arasında 968 santimetre kot farkı bulunduğu vurgulandı. Sezgin K.’nın Karabayır’ı etkisiz hale getirmek için silah kullandığı savunularak, şöyle devam edildi: “Sanık Sezgin K.’nın meşru müdafaa koşulları altında silahını Karabayır’a yönelterek ateş ettiği, şüpheliye isabet ettiremeyerek, cemevi avlusunda bulunan, olaylarla ilgisi olmayan Kurt’u vurarak ölümüne sebebiyet verdiği...”Sezgin K.’nın Kurt’u hedef alarak ateş etmediği savunulurken;  polis memuruna “Hedef alınan şahsa isabet ettirememesi nedeniyle dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranma” suçu yöneltildi. Kurt’un ölümünde kullanılan tabanca ile 17 kovanın ise “görevi sebebiyle“ Sezgin K.’ya teslimine, karar kesinleşince devlete verilmesine hükmedildi.

Savcı: ‘Olursa olsun’ diye sıktıSavcı Ekrem Şakar ise gerekçeli itirazında, Sezgin K.’ya “olası kastla öldürmek” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi. Sezgin K.’nın gaz bombası, FEN silahı ile veya plastik mermilerle ateş edip uzaklaştırma alternatifini düşünmeksizin tabancasıyla ederek, eylemle alakası olmayan, silahın etki mesafesindeki Kurt’u öldürdüğü anlatıldı: “Bu tehlikeyi görmesine rağmen silah sıkma eylemini yapmaktan kaçınmaması, mesleği gereği silahın etki mesafesini biliyor olmasına rağmen ‘Olursa olsun’ diyerek eylemcileri silah sıkmak suretiyle defetmek isterken görüş mesafesinde bulunan Kurt’un da isabet alabileceğini öngörmesi ve öngörülebilir durumda olması gerekirken umarsız davranışlar sergilemesi de sanığın olası kastla hareket ettiğini göstermektedir.”Belediyesi işçisi Kurt, 14 Mayıs 2014’te cenazeye katılmak için geldiği İstanbul Okmeydanı Cemevi’nde, polisin göstericilere sıktığı kurşunun başına isabet etmesi üzerine can vermişti. Sanık Sezgin K.’ya 12 bin 100 TL para ceza verilmişti. Sezgin K. bu cezayı çok bularak itiraz etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!