Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 10:18

Geçen hafta sonu beyin kanaması geçiren 78 yaşındaki Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov hayatını kaybetti. İnterfaks'ın haberine göre, Kerimov'un öldüğüne dair açıklamalar, saatler sonra Özbek hükümeti tarafından da doğrulandı.

Haberin Devamı

Reuters'a konuşan üç ayrı diplomatik kaynak, Kerimov'un öldüğünü söyledi. Anadolu Ajansı da Kerimov'un hayatını kaybettiğinin öğrenildiğini aktardı.

Associated Press'in Kırgız bir diplomat ve Afgan bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Kerimov için yarın cenaze töreni düzenlenecek.

Adının açıklanmasını istemeyen Kırgız diplomat, Kırgızistan Başbakanı Soronbay Cenbekov'un, Kerimov'un cenaze törenine davet edildiğini, bugün veya yarın cenaze töreni için Özbekistan'a hareket edeceğini bildirdi.

Afgan hükümet yetkilisi de Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin yarın Kerimov'un cenaze törenine katılacağını aktardı.

Kerimov'un ölümü üzerine açıklamada bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Allah'tan rahmet diliyoruz. Özbek halkının acılarını paylaşıyoruz Türkiye Cumhuriyeti olarak" dedi. AA'nın haberine göre, Kerimov'un cenazesinde Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in temsil edecek. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının koordinasyonunu yürüten Türkeş, bugün akşam saatlerinde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e hareket edecek.     

Haberin Devamı

ÖZBEK HÜKÜMETİ AKŞAM SAATLERİNDE DOĞRULADI

Reuters'ın İnterfaks ajansına dayandırdığı habere göre, Kerimov'un öldüğüne dair açıklamalar, saatler sonra Özbek hükümeti tarafından da doğrulandı.

Özbekistan hükümetinden bu sabah yapılan açıklamada, geçen hafta sonu beyin kanaması geçirmesinin ardından hastaneye kaldırılan 78 yaşındaki Kerimov'un sağlık durumunun son 24 saat içinde ciddi olarak kötüleştiği belirtilmişti. Açıklamada, "Derin bir üzüntü ile belirtmek isteriz, son günde Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un sağlık durumu keskin kötüleşti. Doktorların fikrine göre, Cumhurbaşkanı'nın sağlık durumu kritik olarak değerlendiriliyor" ifadelerine yer verilmişti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov hayatını kaybetti

27 YILDIR İKTİDARDAYDI

Özbekistan'ın tarihi Semerkant kentinde 30 Ocak 1938'de doğan Kerimov, 27 Ağustos Cumartesi günü geçirdiği beyin kanamasının ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Haberin Devamı

Kerimov, 1989 yılında Komünist lider olarak başına geçtiği ve o dönemde bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan'ı, 1991 senesinde Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığın kazanılmasından bu yana da aralıksız yönetti.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİ İÇİN HAZIRLIK YAPILDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Kerimov'un doğduğu Semerkant'ta dün akşam saatlerinden beri hareketlilik gözlendiği, bazı hükümet üyelerinin bu kentte bulunduğu bildirilmişti. Sosyal paylaşım sitelerinde, şehir merkezindeki cadde ve sokaklarda temizlik ve düzenleme çalışmalarının yapıldığı da öne sürülmüştü.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov hayatını kaybetti

YERİNE KİM GEÇECEK?

Altın ve doğalgaz rezervi açısından zengin Özbekistan, aynı zamanda dünyanın en büyük pamuk ihracatçıları arasında. 32 milyon nüfusa sahip ülkenin yeni liderinin kim olacağı ise merak konusu. Olası adaylar arasında Özbekistan Başbakanı Şevket Mirziyoyev ve yardımcısı Rüstem Azimov gösteriliyor.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZLIK KUTLAMALARI BURUK GEÇMİŞTİ

Özbekistan dün bağımsızlığının 25'inci yıl dönümünü, Kerimov'un sağlık durumu nedeniyle sade etkinliklerle kutlamıştı.

Ülke genelinde üç günlük resmi tatil ilan edildi. Ancak her sene düzenlenen resmi tören, Kerimov'un rahatsızlığı sebebiyle bu yıl iptal edildi.

Özbekistan'ı 1989'dan beri yöneten Kerimov, ülkesinin bağımsızlığa kavuşmasından bu yana ilk kez söz konusu törenlere katılamamıştı. Kerimov'un hastaneden 'gönderdiği' bağımsızlık günü kutlama mesajı dün, Özbekistan Devlet Televizyonu'nda okunmuştu.

Kerimov mesajında, Özbekistan'ın kendi kendini beslemeye ve savunmaya gücü yetmeyen, ekonomisi tek taraflı gelişen ve yaşam düzeyi çok düşük olan bir ülkeden, kısa dönemde, hızlı ve istikrarlı bir şekilde gelişen, dünya toplumunda kendine özgü yeri olan kudretli bir devlete dönüşmekte olduğunu belirterek bağımsızlık yıllarında ülke ekonomisinin yaklaşık 6 kat büyüdüğünü, sanayinin ekonomideki payının yüzde 14'ten yüzde 34'e ulaştığını, küresel mali krizin devam etmesine rağmen ekonominin son 11 yılda sürekli yüzde 8 büyüdüğünü ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!