Otopsi yapılsın

Güncelleme Tarihi:

Otopsi yapılsın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2008 00:00

Pakistan yönetimine göre Butto, başını zırhlı aracın sunroof’una çarptığı için öldü. Suikast sonrası ilk müdahalenin yapıldığı hastanenin doktorları aynı görüşte değil. Bu nedenle de hastane yönetimi iddialara Butto’nun tıp raporunu yayınlayarak yanıt verdi. Buna göre, Butto, sağ kulağının üzerindeki açık yaranın neden olduğu kalp durması sonucu öldü. Ancak kesin teşhis için Butto’ya otopsi yapılması şart. Aile ise otopsiye yanaşmıyor.

Haberin Devamı

İşte Benazir Butto'nun
ölüme meydan okuduğu SON ANLARI

BENAZİR BUTTO'NUN ALBÜMÜNDEN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR

BUTTO'NUN HAYATINI KAYBETTİĞİ SALDIRININ ARDINDAN

SÜRGÜN DÖNÜŞÜ BUTTO'YA KANLI SALDIRININ FOTOĞRAFLARI

ESKİ Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun ölüm sebebi uluslararası gündemi meşgul ediyor. Pakistan yönetimi Butto’nun başını içinde bulunduğu zırhlı aracın sunroof’a vurduğu için öldüğünü öne sürerken İngiliz Chanel 4 televizyon kanalı, hastane yönetiminin Pakistan basını ve New York Times gazetesine verdiği tıp raporu bu iddialara gölge düşürdü. Doktorlar, "kurşun yarası mı darbe mi" esrarını ancak Butto’ya yapılacak bir otopsinin ortadan kaldıracağını söylüyor.

Siyasi gözlemcilere göre Pakistan yönetimi, Butto’nun başına aldığı darbeden öldüğünü söyleyerek kadın liderin ölümünde bir güvenlik ihmali olmadığını savunmaya çalışıyor.

Butto cephesi, Channel 4’un yayınladığı görüntülerin ışığında Butto’nun silahlı saldırı ve patlama sonucu öldüğünü iddia ediyor. Butto’nun tedavi gördüğü Rinpaldi Hastanesi’nin yönetiminde bulunan Athar Minallah, basına yolladığı açık mektupla, Butto’yu hayata döndürmeye çalışan doktorların, hükümetin teorisinden uzak durmaya çalıştıklarını ortaya koydu. Pakistanlı doktorlar, kesin ölüm nedeninin ortaya çıkması için otopsinin şart olduğunu söylüyor.

Aynı zamanda avukat olan Athar Minallah, "Butto’nun başındaki yara, kurşun yarası gibi durabilir, ancak detaylı bir otopsi yapılmadan hiçbir doktor bu konuda kati karara varamaz. Otopsi olmadan soruşturma da yapılamaz" dedi. Ravalpindi Emniyet Müdürü Saud Aziz ise, "Hiç kimseye ’otopsiyi durdurun’ demedim. Bu yasal bir uygulamadır, ama müteveffanın ailesinin vereceği bir karar" diye konuştu. Ailesi ise Benazir Butto’nun otopsi için mezarının açılmasına sıcak bakmıyor. Pakistanlı emekli general ve güvenlik uzmanı Talat Mesud, hükümetin suikasttan hemen bir gün sonra ölüm sebebini açıklamasını "aptallık" olarak nitelendirdi ve "Birkaç gün daha beklemeleri gerekirdi" dedi.

İşte suikast anı

İngiliz Channel 4 televizyonunda yayınlanan yeni görüntülerde ise bir adamın birkaç metre öteden Butto’ya silahını yönelttiği görülüyor. Sonra Butto’nun saçının ve şalının havalanması, o anda başından vurulduğu izlenimi yaratıyor. Butto, hemen ardından aracının içine düşüyor ve daha sonra bomba patlıyor.

Annesinin soyadını aldı o artık Bilavel Butto

BENAZİR Butto’nun halefi ilan edilen 19 yaşındaki oğlu, Pakistan siyasetinde bir marka haline gelen ’Butto’ soyadını da kullanmaya başladı. Buttoların Pakistan Halk Partisi’nin yeni başkanı ilan edilen Bilavel Butto Zerdari, "Annem her zaman demokrasinin en iyi intikam olacağını söylerdi" diyerek Pakistan siyasetine şimdiye kadar Butto ailesinden dört kurban vermiş olduklarına da gönderme yaptı. Siyasi yorumcu Şefkat Mahmud, "Özellikle üçüncü dünya ülkelerinde, karizmatik liderler önemlidir, partide devamlılığın sağlanması açısından da aynı soydan gelmek de önemlidir, bu nedenle Bilavel, annesinin soyadını aldı" dedi.

Beyni gözüküyordu

Tıp raporuna göre ise Butto’nun hastanedeki son anları şöyle geçti:

"Butto, saat 17.35’te acil servise getirildi. Nabız atmıyor, nefes durmuştu. Göz bebekleri büyümüş, ışığa tepki vermiyordu. Sağ kulağının üzerinden kan sızıyor ve yaradan beyin kütlesi olduğu sanılan beyazımsı bir madde gözüküyordu. Kıyafetleri kan içindeydi. 17.50’de dış kalp masajı ve adrenalin iğnesi yapıldı. Tepki yoktu. Açık kalp masajına geçildi. Kardiyak adrenalin, kalsiyum glukonat ve sodyum bikarbonat verildi. Tepki yoktu. Gözbebekleri sabit ve genişlemişti, kardiyak ya da solunumla ilgili bir gelişme yaşanmadı. Saat 18.16’da hasta ölü ilan edildi. 5X3 boyutundaki yara, sağ kulağının hemen üstünde ve oval şeklindeydi. Yarada yabancı cisim görülmedi. Ölüm sonrasında X-ray çekimi yapıldı. Ölüm sebebi; kafatasındaki açık yara sonrasında yaşanan kalp durması."

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!