GeriSeyahat Otomotiv yeniden canlanıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Otomotiv yeniden canlanıyor

Otomotiv yeniden canlanıyor

Küresel ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer alan otomotiv, yaşadığı zorlukların ardından yeniden ayağa kalkmaya başladı. Ancak tam bir toparlanma zorlu bir süreç olacak.

Financial Times gazetesinde yer alan bir yorum yazısında, yürürlüğe konan teşvikler nedeniyle talebin artmaya başladığı belirtildi. Bunun etkisiyle de otomotiv sektöründe toparlanma sinyalleri gelmeye başladı.

 

Şirketlerinin sektörü ayağa kaldırma kararlılığı geçtiğimiz hafta düzenlenen Detroit Otomotiv Fuarı’nda da net bir şekilde gözlemlendi.

 

Başta ABD’nin önde gelen üreticileri Ford ve General Motors olmak üzere şirketler, dünya piyasalarına sürmek için tasarladıkları iddialı ürünleri tanıttılar.

 

 

GÜÇ BİRLEŞTİRDİLER

Küresel ekonomik kriz, otomotiv sektöründe ciddi bir konsolidasyona neden oldu.

 

 İtalya’nın en önemli otomobil üreticilerinden Fiat, büyük maddi sorunlarla boğuşan ABD’li Chrysler şirketini satın aldı. Alman üretici Volkswagen, Japon otomobil üreticisi Suzuki ile bir ortaklık anlaşması imzaladı.

 

FT, Fiat/Chrysler’in CEO’su Sergio Marchionne’nin sektörde sıkıntıların ilk baş gösterdiği dönemde dünyada altı büyük şirketin kalacağı yönündeki tahmininin de gerçekleşmeye yakın göründüğüne dikkat çekti.

 

HÜKÜMET DESTEĞİ

Sektörün iyileşmesinde hükümetlerin de büyük katkısı oldu. Teşvik paketleriyle sektörün fazlasıyla ihtiyaç duyduğu yeniliklerin gerçekleşmesini sağladılar.

 

Yorumda hükümetlerin bütün otomobil üreticilerinin iyileşmesini sağlamak için küçük kapsamlı konsolidasyonlara izin vermeleri gerektiğine dikkat çekildi.

 

Ancak uygulanan teşvik programları, otomotiv endüstrisindeki fazla kapasite sorununa çözüm olmadı. Bu yüzden hükümetlerim aynı zamanda şirketlerin fabrikalarını kapatmalarına izin vermesi gerekiyor. Aksi takdirde Avrupa’daki fazla kapasitesinin azalmayacak.

 

FT’ye göre hükümetlerin yapması gereken bir diğer şey de, otomotiv sektöründe daha küçük ve etkin yakıt kullanan otomobillere teşvik sağlamak olduğunu belirtti. Bununla birlikte, ABD’li üreticilerin küresel piyasaya zayıf bir duruş sergilemelerinin nedeninin, daha çok ülke içi talebe odaklanıp, kamyonetler ve SUV araçlara üretmeleri olduğunu söyledi.

 

EKSEN KAYIYOR

Haber analizde, otomotiv sektörünün ekseninin gelişmekte olan piyasalara, özellikle de Asya ve Latin Amerika’ya kaydığı belirtildi ve ABD’li ve Avrupalı şirketlerin rekabetçi duruşlarını korumaları durumunda bile, yeni rakipleriyle baş etmek zorunda kalacaklarına dikkat çekildi.

 

Bununla birlikte, yazıda, geçen yıl hükümetlerin geçen yıl sektöre fazlasıyla müdahale ettikleri, bu yüzden bu yıl yapacakları en iyi şeyin mümkün olduğunca uzakta kalmak olduğunun altı çizildi.

 

 

False