Otistik Engelli Çocuklar Ağız Ve Diş Sağlığı Taramasından Geçirildi

Güncelleme Tarihi:

Otistik Engelli Çocuklar Ağız Ve Diş Sağlığı Taramasından Geçirildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 12:26

DOĞUŞTAN GELEN YA DA YAŞAMIN İLK YILLARINDA ORTAYA ÇIKAN KARMAŞIK BİR NÖRO-GELİŞİMSEL BOZUKLUK OLARAK TANIMLANAN OTİZM RAHATSIZLIĞINA KARŞI, GAZİANTEP SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNCE HAYATA GEÇİRİLEN VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN “OTİZMLİ ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI GÜLÜŞLER” PROJESİ KAPSAMINDA OTİZMLİ ÇOCUKLARIN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TARAMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanan otizm rahatsızlığına karşı, Gaziantep Sağlık Müdürlüğünce hayata geçirilen ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Otizmli Çocuklarda Sağlıklı Gülüşler” projesi kapsamında Otizmli çocukların ağız ve diş sağlığı taramaları gerçekleştirildi.
Projenin ilk aşamasında Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okullarda ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören otizmli bireylerin aile, bakıcı ve eğitmenlerine ağız-diş sağlığı bakımı, ağız-diş sağlığı kalitesinin yükseltilmesi ve bu konuda farkında olunmasının gerekliliği konularında Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından eğitimler düzenlendi. Düzenlenen eğitimlerden sonra projenin ikinci aşaması olan ağız ve diş sağlığı taramaları gerçekleştirildi. Pedodonti Uzmanı Dt. Erkan Onur Akgün ve Sağlık Müdürlüğü Diş Hekimi Fatma Korkmaz tarafından gerçekleştirilen taramalarda yaklaşık 400 otizmli çocuk ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi. Çocukların diş ve diş etlerindeki sorunlar, koruyucu tedavi yapılacak işlemler belirlenerek Tarama Değerlendirme Formu oluşturuldu. Gerçekleştirilen bu ön muayene neticesinde çocukların ağız ve dişlerinde tespit edilen sorunlar, İzmir’den gelecek 12 kişilik uzman bir ekip tarafından tedavi edilerek çocuklar sağlıklarına kavuşturulacak. Projenin üçüncü aşaması olan tedavi aşamasına mayıs ayı gibi başlanması planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!