Osmanlı torunu Sarko

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı torunu Sarko
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2007 00:00

Türkiye’nin Avrupalı olmadığını iddia ederek AB üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye bir itiraz da Fransız tarihçi ve felsefeci Olivier Chartier’den geldi.

Galatasaray Lisesi ve üniversitesinde ders veren Chartier yayınladığı makalede Sarkozy’nin anne tarafının Selanikli bir "Yahudi" ailesine mensup olduğunu, Sarkozy’nin bir "Osmanlı torunu" olduğunu hatırlattı ve "Ailesinin bir bölümünün sığındığı toprakların Avrupalı olmadığı, üç nesil sonra torun Nicolas Sarkozy tarafından iddia ediliyor" diye yazdı. Sarkozy’nin seçim kampanyasında "Ben Selanikli bir Yahudi’nin torunuyum" dediğini hatırlatan Chartier, "Biz, küçük Asya, Kapadokya ya da Polonya muslukçularından korkanların değil, Sarkozy’nin dedelerinin Avrupa’sını tercih ediyoruz" diye yazdı.

Sarkozy’nin anne tarafından olan dedesi Benedict Mallah’ın, Osmanlıların kucak açtığı Sefarad Yahudilerinden olduğunu belirten Chartier, dedesinin kuzeni olan Ascher Mallah’ın da 1900’da Galatasaray Lisesi’nden mezun olduğunu yazdı. Ascher Mallah’ın 14 Temmuz 1900’de, "Ascher Mallah Effendi" adıyla Konstantinopolis Osmanlı Eğitim Bakanlığı’ndan diploma aldığı ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!