"Osmanlı payitahtı"nda Türk kültürüne hayran kaldılar

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı payitahtında Türk kültürüne hayran kaldılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 11:11

- Bursa'da yaşayan yabancılar, Türk kültürünü yakından öğrenip arkadaşlarına tanıtmak için hamam ve tekke gibi mekanları ziyaret ediyor, İskender kebabının yapılışını mutfağında öğreniyor - Yılın her günü sema gösterisi yapılan tek merkez olarak bilinen tekkeye giden Afrikalı Hristiyan genç, tennure giyip sema yaptı, bu kültürün manevi havasını soludu

Haberin Devamı

BURSA (AA) - MUSTAFA YILMAZ - Eğitim ve iş imkanları ile Türkiye'deki yaşam standartlarını beğendikleri için dünyanın dört bir yanından "Osmanlı payitahtı" Bursa'ya gelen yabancılar, hayran oldukları Türk kültürünü yakından tanımak için toplu etkinlikler düzenliyor.

Özellikle bazı Asya, Afrika ve Avrupa ülkelerine mensup yabancılar, kentte hamam, Karagöz Evi ve dünyada yılın 365 gün sema yapılan tek merkezi olan Karabaş-i Veli Tekkesine ilgi gösteriyor.

Arnavut İlir Hamzaj (26), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi gibi yabancı uyruklu üniversite öğrencisi arkadaşlarıyla en çok gittikleri mekanın, 624 yıllık Demirtaşpaşa Hamamı olduğunu söyledi.

Bu hamamın tarihi dokusuna hayran olduklarını belirten Hamzaj, "Daha önce bu hamama gelmiştim fakat Kongolu ve Malili arkadaşlarım gelmemişti. Ben de Türk kültürünü tanımaları için buraya getirdim. Gerçekten de beğendiler, çok hoşlarına gitti çünkü ülkelerinde böyle bir şey yok. Türk hamamı denilince dünyada her yerde tanınıyor ve aynı isimle anılıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hamzaj, Avrupa'dakiler dahil birçok coğrafyayı gördüğünü ancak Türkiye'nin bir yabancı için en güvenilir ve özgür ülke olduğunu dile getirdi.

Hamama ilk kez geldiğini anlatan Kongolu Mustafa Agigi (19) de Türkiye'de keşfedilmesi gereken pek çok güzellik bulunduğunu bildirdi.

Kendisi için hamamın güzel bir deneyim olduğunu vurgulayan Agigi, "Çok mutluyum ve kendimi çok iyi hissediyorum. Türk hamamı çok güzel, çok seviyorum" dedi.

Malili Salim Niakate (20) ise hamam kültüründen çok etkilendiğini belirtti.

Bu mekanı beğendiğini aktaran Niakate, "En çok da buradaki hamamın 624 yıllık olmasına şaşırdım. Muhteşem bir şey" ifadesini kullandı.

- Afrikalı Hristiyan öğrencinin "sema" hayranlığı

Bursa'da bir yıldır yüksek lisans öğrenimini sürdüren Afrika'nın Umurindi bölgesinden Vital Kwizara (29), Türk kültürünü yakından tanımasına yardımcı olan en güzel mekanın, dünyada 365 gün sema yapılan tek merkez olarak bilinen Karabaş-i Veli Tekkesi olduğunu anlattı.

Semanın manevi havasını anlamaya çalıştığını ve bu sayede İslam dinini tanımak için araştırmalara başladığını kaydeden Kwizara, Türklerin çok yardımsever olduğunu ve kendisine her zaman sıcak davranıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

İskender kebabının ününü duyan Ruandalı üniversite öğrencisi Omar Habanabakize (27), yemek için gittiği tarihi kebapçıda mutfağa girip döner kesmenin inceliklerini öğrendi.

- Karagöz'ü çok sevdiler

Güney Kore'nin başkenti Seul'den dünya turu için yola çıkan Jong Kim (26) ve kız arkadaşı Sujin Lee (26), bazı coğrafyalarda 12 ülkeyi gezdikten sonra beğendikleri Bursa'ya yerleşti.

Karagöz Evi'ni gezen çift, Karagöz ile Hacivat'ın yaşam öyküsü ve bu gölge oyunu hakkında bilgi aldı.

Kim ve Lee, Karagöz ile Hacivat tasvirlerinin yapımından oyun aşamasına kadar tek tek izledikten sonra ellerine çubukları alıp bunları oynatarak "hayal perdesi"ne bir gölge de Güney Kore'den bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!