Osmanlı hanedanından Fethi Sami, toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı hanedanından Fethi Sami, toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 21:32

Osmanlı ailesinin yurt dışında yaşayan mensuplarından biri olan ve geçtiğimiz günlerde Oxford'da tedavi gördüğü hastanede 97 yaşındayken ölen Fethi Sami, Londra yakınlarındaki Brookwood'da toprağa verildi.

Sultan Abdülmecit'in kızı, Sultan Abdülhamit, Sultan Murat, Sultan Reşat ve Sultan Vahdettin'in kızkardeşi Mediha Sultan'ın torunu olan Fethi Sami'nin cenaze namazı, Kuzey Londra'daki Süleymaniye Camii'nde Fransız eşi France Marie Andreesüe ve kızı Leyla Mediha'nın da katılımıyla kılındı.

Namazın ardından, Brookwood mezarlığına getirilen Fethi Sami'nin cenazesi, 1942'de kurulan Türk Hava Şehitliği yanındaki aile kabristanına defnedildi.

Cenazeye Fethi Sami'nin halen İngiltere'de yaşayan kardeşi olan Mahmut Sami ve yeğeni Ekrem Sami de katıldı.
Cenaze törenindee duygularını açıklayan Leyla Mediha, babasının en son 4 yıl önce çok sevdiği vatanı Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtirken, “Belki vatanından ayrı yaşadı ama vatanını her zaman, her şeyden çok sevdi. Türkiye'nin kendisini istemediği zamanlarda bile vatanını dilinden düşürmedi” dedi.

Babasını “son derece nazik ve dünyanın en onurlu kişisi” olarak kabul ettiğini belirten Leyla Mediha, Fethi Sami'nin Türkiye'yi terk ettikten 53 yıl sonra yeniden İstanbul'a dönebildiğini söyledi.

Türkiye'den yaklaşık 14 yaşındayken ayrılan Fethi Sami, 22 Eylül 1922 yılında Fransa'ya yerleşmiş, II. Dünya savaşı yıllarında da İngiltere'ye taşınmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!