Osmaniye'de pamuk hasadı

Güncelleme Tarihi:

Osmaniyede pamuk hasadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2017 17:34

Osmaniye'de pamuk hasadı

Haberin Devamı

OSMANİYE Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, kentte pamuk hasadının başladığını söyledi.
Bu yıl il müdürlüğü ve diğer tarım paydaşlarının girişimleri ile kent genelinde 3 bin 300 dekar alana pamuk ekildiğini ve bunun diğer üreticilere örnek olmasını istediklerini belirten Sağlam, hedeflerinin ilerleyen yıllarda 100 bin dekar olduğunu kaydetti. Sağlam, "Osmaniye'de geçtiğimiz yıllarda çok ekimi olan pamuğu, çiftçilerimizin 10-15 yıldır terk ettiğini fark ettik. Sadece bir ürüne yöneldiklerini belirledik. Yıllarca aynı tarlaya dane mısır ekildiğini görüyorduk. Onun için münavebeli ürün olarak pamuk ekimi yapılması gerektiğini anlatarak kendi aramızda bir anlaşma sağladık ve çiftçiyle bu yıl itibariyle de bunun yayımını yapacağız" dedi.
Toprakların genç kalması, hem münavebede hem de hastalıkların önüne geçilebilmesi için mutlaka dane mısırdan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Müdür Sağlam şöyle devam etti:
"Dane mısırda saf azot ihtiyacına 23-24 kilogram varken bugün pamukta baktığımızda 14-16 kilograma düşüyor. Dane mısırın su ihtiyacına baktığımızda 6 defa sulama gerektirirken, pamukta 3 defa sulama yeterli oluyor. Artı havza bazlı üretim modelinde artık ilimiz ve ilçelerimizde havzada ürünlerimiz var. Biz bu ürünler içerisinde çiftçinin en fazla para getirecek olan ürüne yönlendirmemiz gerektiğini de düşünüyoruz. Çünkü bu arz talep olayıdır. Biz maliyet analizini yaptığımızda dane mısırda 750-760 lira bir kazanç sağlanırken bu pamukta 950-960 gibi bir rakama tekabül etmekte. Sebebi de şudur, destekleme ödemelerinde ki farklardan kaynaklanıyor."

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!