Oruç niyeti nasıl getirilir? Oruca nasıl niyet edilir? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Oruç niyeti nasıl getirilir Oruca nasıl niyet edilir Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 21:59

Oruç niyeti nasıl getirilir sorusuna yanıt arayan Müslüman alemi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili verdiği fetvaları araştırmaya başladı. Peki, Diyanet'in verdiği bilgilere göre oruca nasıl niyet edilir? Oruç niyeti nasıl getirilir? İşte, tüm bu soruları Hanefi ve Şafii mezhebine göre ayrıntıları

Haberin Devamı

Oruca nasıl niyet edilir sorusuyla Ramazan'ın ilk günü kafalarındaki soru işaretlerini gidermek isteyen vatandaşlar, konunun detaylarını Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapmış olduğu açıklamalarla öğrenmek istiyor. İşte, sahurda oruca nasıl niyet edilir konusunun detayları ve oruç niyeti nasıl getirilir sorusunun cevabı

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Diyanet'ten alınan bilgilere göre niyet, insanın yapacağı işin bilincinde olması demektir.

Niyet bütün ibadetlerde temel şarttır. Niyet edilmeden yapılan hiçbir ibadet geçerli değildir. Çünkü ibadet, kulun
Allah’n emri ile sırf O’nun rızasını kazanmak için kendi irade ve bilinci ile yaptığı ameldir. İrade ve bilinç ise niyetsiz gerçekleşemez. Orucun esasını oluşturan, “günün belli süresince yeme, içme ve cinsel ilikiden uzak durmak” işini âdet ya da perhizden ayıran şey niyettir.

Haberin Devamı

Hz. Peygamber Efendimiz, “Ameller niyetlere göre değerlendirilir. Herkes için ancak niyet ettiği şey vardır” buyurmuştur. (Buhârî, “Bed’ülVahy”,1)

Ramazan aynda ve diğer zamanlarda tutulan her oruç için ayrı ayrı niyet etmek gerekir. Çünkü her gün tutulan oruç müstakil bir ibadettir.

“Niyet”, yaplması arzu edilen işin zihnen ve kalben bilinmesidir. Buna mutlak niyet denir. Oruç için sahura kalkmak da niyet yerine geçer.

Niyetin dil ile ifade edilmesi şart değildir. Fakat dil ile ifadesi menduptur.

“Vaktinde tutulan Ramazan orucu” ve “günü belirlenmiş nezir orucu” ile “mutlak nafile oruçlar” için, bunların ne orucu olduğunu belirtmeksizin mutlak olarak oruca niyet etmek yeterlidir. Mesela, Ramazan orucu tutacak olan bir kimse, “Allah için oruç tutmaya niyet ettim” demekle veya içinden geçirmekle niyet etmiş olur. Diğer oruçlar da böyledir.

Şafiî mezhebine göre, böyle niyet ancak, nafile oruçlar için geçerli olur. Farz (ve vacip) oruçlara niyet ederken, orucun hangi oruç olduğunu belirlemek gerekir. Mesela Ramazan orucuna niyet ettim” yahut “kazaya kalan falan orucuma niyet ettim”, “adadığım orucu tutmaya niyet ettim”, ”kefaret orucumu tutmaya niyet ettim” şeklinde, tutulacak orucu açıkça belirtmek gerekir. (irâzî, II, 600–601)

BAKMADAN GEÇME!