Orman ve Su İşleri Bakanlığının Gelibolu Gökbüet Projesi

Güncelleme Tarihi:

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Gelibolu Gökbüet Projesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 11:14

- Proje sayesinde sulama suyu sağlanacak, içme suyu temin edilecek

ÇANAKKALE (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Gelibolu Gökbüet Projesi'ni hayata geçiriyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, proje ile 127 bin 570 dekar zirai alana sulama suyu, 54 yerleşim birimine de içme ve kullanma suyu sağlanacak.
DSİ tarafından Kuzey Marmara Havzası içindeki Trakya topraklarında Çanakkale ve Tekirdağ ili hudutlarında yer alan Kocadere üzerinde içme-kullanma ve sulama suyu sağlamak maksadıyla inşa edilen 204 milyon metreküp depolama kapasiteli Çokal Barajı 2012 yılında tamamlandı. 2 Eylül 2015 tarihinde yapımı ihale edilen Evreşe Kavak Ovası Sulaması ile Gelibolu ilçesine bağlı Adilhan, Bayramiç, Yülüce, Kadıköy (Evreşe), Süleymaniye, Kocaçeşme ve Kavak köylerinde toplam 127 bin 570 dekar zirai alan suya kavuşacak. Proje kapsamında 5 terfi istasyonu ve yaklaşık 375 km borulu hat inşa edilecek.
Bakan Veysel Eroğlu, projenin hayata geçmesiyle dekar başına 485 lira olmak üzere yılda toplam 61 milyon 837 bin lira net gelir artışı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Eroğlu, Çokal Barajı'ndan alınacak yıllık 16 bin 800 metreküp içme ve kullanma suyuyla Evreşe bölgesinde 12, Şarköy bölgesinde 9, Gelibolu bölgesinde 10, Eceabat bölgesinde 23 yerleşim birimi olmak üzere toplam 54 yerleşim biriminin 2045 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak isale hattı inşaatlarının tamamlandığını, ayrıca ham suyun arıtılması maksadıyla da günde 100 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisinin inşa edildiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!