Örgütten tahliye

Güncelleme Tarihi:

Örgütten tahliye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2011 00:00

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin 5’inci yıldönümüne 34 gün kala, tetiği çektiği iddia edilen ve yasa gereği tutanaklara ‘suça sürüklenen çocuk’ olarak geçen Ogün Samast, terör örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile yargılandığı davadan tahliye edildi.

Haberin Devamı

Mahkeme tahliye kararına suç tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle verilecek cezada yasa gereği indirim yapılacağını ve cinayet suçundan 22 yıl 6 ay hapse çarptırılan Samast’ın bu suçtan tutukluluk halinin devam etmesini gerekçe gösterdi.
İstanbul 2’nci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde Samast’ın katılmadığı duruşmada, avukatı Levent Yıldırım, bu suça ilişkin ceza miktarının 5 yıldan 10 yıla kadar olduğunu söyledi. Yıldırım, Samast’ın, Dink’i öldürmek için kurulan davanın diğer sanıkları Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Ahmet İskender, Ersin Yolcu’nun isimlerini verdiğini belirterek istenilen ceza miktarında yasa gereği indirim yapılması gerektiğini de söyledi. Samast’a örgüt üyeliği ceza verilse bile, yatacağı sürenin tutukluluk süresinden fazla olmayacağını belirten Yıldırım, tutukluluk halinin kaldırılmasını istedi.  Duruşma savcısı Ali Demir ise suçun vasfı, kuvvetli suç şüphesinin kurulması ve mevcut delil durumu dikkate alınarak, Samast’ın tutukluluk halinin devamını talep etti. Dink ailesi avukatı Fethiye Çetin ise Dink’in öldürülme anındaki telefon görüşme kayıtlarının TİB tarafından silinme ihtimali olduğunu iddia ederek tedbir konulmasını talep etti. Ancak mahkeme ‘dosyada TİB kayıtları olmadığı’ gerekçesiyle bu talebi reddetti.

Haberin Devamı

Cinayetten tutuklu

Samast hakkında terör örgütüne üye olmak suçundan devam eden yargılamada, yaşı büyük sanıkların yargılandığı İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının beklendiğini belirten mahkeme heyeti, suç tarihinde 18 yaşından küçük olması ve çocuklara ilişkin yasada yapılan değişiklikleri de dikkate alarak Samast’ın terör örgütü üyeliğinden tahliyesine karar verdi. Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazılarak dava dosyasında varsa Fırat (Hrant) Dink ismi geçen bölümlerin gönderilmesini karar veren mahkeme, Dink ailesinin TİB kayıtlarına tedbir konulmasına ilişkin talebini ise  kayıtlar henüz mahkemeye gelmediği gerekçesi ile reddetti.  Samast’ın cinayet davasından tutukluluğu sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!