Org. Berk'e Başbakan'a hakaret davası

Güncelleme Tarihi:

Org. Berke Başbakana hakaret davası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 16:52

TUNCELİ Ağır Ceza Mahkemesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’ye hakaret ettiği ididasıyla yargılanmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Orgeneral Saldıray Berk’in, Erzincan’da 3’üncü Ordu Komutanı olduğu dönemde, Kemaliye İlçesi’ne bağlı Başbağlar Köyü’nü ziyareti sırasında köylülere konuşurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’ye hakaret ettiği ileri sürüldü. Erzincan’daki Ergenekon soruşturması sırasında konunun gündeme gelmesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları Kemaliye Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak Orgeneral Saldıray Berk’in cezalandırılmasını istedi.

Savcılığın verdiği takipsizlik kararına Erdoğan’ın avukatlarının itirazı üzerine dosya Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Dosyayı inceleyen Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı kabul ederek Orgeneral Saldıray Berk’in yargılanmasına karar verdi. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararda, Orgeneral Saldıray Berk’in Erzincan’ın Kemaliye İlçesi Başbağlar Köyü’ne yaptığı ziyaret sırasında vatandaşlar ile yaptığı sohbet sırasında Ak Parti’ye yönelik olarak, “AK Parti’ye oy veren elleriniz kurusun”, Başbakan Erdoğan’a yönelik olarak da “Bu iyi de memleketi sattığını da biliyor musunuz” şeklinde konuştuğu tanık ifadelerinden anlaşıldığının belirtildiği yeraldı.

Haberin Devamı

Kararda şu görüşler eyer verildi: “Kemaliye Cumhuriyet Savcısı tanık Necati Aydın’nun beyanının diğer tanık beyanları ile doğrulanmadığını belirttikten sonra gıyapta hakaret suçunun ihtilap unsurunun şikayet konusu eylemde gerçekleşmediği gerekçesi ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiştir. Tanık Necati Aydınoğlu’nun beyanın diğer tanık beyanları ile doğrulanmadığının bitirtilmesine rağmen ihtilap unsurunun gerçekleşmediği gerekçesi ile kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesinden şüphelinin eyleminin sabit kabul edildiği ancak ihtilap unsurunun bulunmaması nedeniyle kavuşturma yer olmadığı kararı verildiği anlaşılmaktadır.

Şüpheliye yüklenen suç 5237 sayılı TCK’nın 125’inci maddesinin 1’inci fıkrasının ikinci cümlesinde mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az 3 kişi ile ihtilat edilerek işlenmesi gerekir şeklinde düzenlenmiştir. Hakaret suçunun mağdurun olmadığı bir ortamda veya mağdurun doğrudan vakıf olmayacağı bir şekilde işlenmesi halinde gıyapta hakaretten söz edilir. Burada mağdur kendisi hakkında söylenen sözleri veya yapılan hareketleri bizzat duymamakta veya görmemekte, kendisine üçüncü kişiler vasıtası ile söz ve hareketler ulaştırılmaktadır.”

Haberin Devamı

Kararda, Orgeneral Saldıray Berk’in Kemaliye İlçesi Başbağlar Köyü kahvesinde vatandaşlarla sohbet ettiği sırada Başbakan ve Ak Parti’ye hakaret ettiği belirtilti. Şüphelinin köy halkı ile köy kahvesinde sohbet ettiği sırada kahvenin oldukça kalabalık olduğu, köylününü büyük çoğunlunun sahbete katıldığı ve tanıkların beyanı ile sabit olduğu kaydedildi.

Kararda, şöyle denildi: “Yine bir kısım tanıkların beyanına göre sohbet esnasında şüphelinin köylülere hangi partiye oy verdiklerini sorduğu, köylülerin ise AKP’ye oy verdiklerini söylemeleri üzerine şüphelinin ‘AK Parti’ye oy veren elleriniz kurusun’ diye cevap verdiği. Bu arada kalabalık içerisinde bulunan Necati Aydınoğlu’nun kendisinin de Ak Parti’ye oy verdiğini söylemesi üzerine kalabalık içerisinde karşılıklı konuşmaya başladıkları şüphelinin tanığa Ak Parti’ye neden oy verdiğini sorduğu, tanığın Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde İstanbul’un sorunlarını çözmesi nedeni ile AK Parti’ye oy verdiğini söylemesi üzerine şüphelinin Başbakan Erdoğan’ı kastederek kalabalık içersinde bulunan tanık Necati’ye ‘Bu iyide memleketi sattığını da biliyor musun’ dediği anlaşılmıştır.

Haberin Devamı

Yukarıdaki açıklamalar ve somut olay birilikte değerlendirildiğinde şüphelinin köy kahvesinde kalabalık köylü grubu ile sohbet ederken köylülere Ak Partiy’e neden oy verdiklerini sorması ve kalabalık içersinde tanık Necati’nin cevap vermesi üzerine dosyaya konu hakaret içeren sözleri söylediği olayın bu şekilde gerçekleştiğinin sabit olduğu, şüphelinin bu şekilde hakaret içeren sözlerini üçten çok fazla olan kalabalık köylü topluluğunun içinde hepsinin duyabileceği bir şekilde söylediği ve üçten fazla kişinin duyacağı şekilde söylediği, şüphelinin bu durumun bilincinde olması nedeniyle eylemde ihtilat unsurunun oluştuğu dolayısı ile yüklenen suçun unsurları itibari ile meydana geldiği kanaatine varılmıştır.”

Haberin Devamı


Karar metnini sonunda Orgeneral Saldıray Berk’in yangılanması gerektiği sonucuna varıldığı belirterek, “Yukarıda açıklanan nedenler ile yüklenen suçun unsurlarının oluşması ve kamu davasının açmaya yeterli delil bulunması dolayısı ile şüpheli hakkında kamu davası açılması gerekirken Kemaliye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen 21.10.2010 tarih ve 2010/156 soruşturma 2010/124 karar sayılı kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın usul ve yasaya aykırı olduğu kanaatine varıldığından yerinde ve haklı görülen itirazın kabulüne ilişkin olarak karar verilmiştir” denildi.

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi daha önce de eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile eşi Mutaber Cihaner ve Erzincan’ın İliç İlçesi Başsavcısı Bayram Bozkurt’un da yargılanması kararını vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!