Orduda irtica temizliği

Güncelleme Tarihi:

Orduda irtica temizliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yüksek Askeri Şûra, 76 subay ve astubayın ordudan atılmasına karar verdi. İlişiği kesilenlerin büyük çoğunluğunun aşırı dinci örgüt veya tarikat üyesi oldukları belirtildi. Atılan astsubayların ikisinin casusluk yaptığı, bir astsubayın da çete üyesi olduğu kaydedildi.

Yüksek Askeri Şûra büyük çoğunluğu aşırı dinci olmak üzere 76 subay ve astsubayın Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiğini kesti. Başbakan Mesut Yılmaz başkanlığında dün başlayan toplantının ilk gününde ordudan atılacak subayların dosyaları ele alındı. Dosyalar ve içindeki atılmaya gerekçe gösterilen belgeler tek tek incelendi. Değerlendirme sonucunda 76 subay ve astsubayın ordudan atılmasına Şura üyelerinin oy birliğiyle karar verildi.

İKİ CASUS

Atılan subaylar içinde hakim ve tabip sınıfından 3 albayın da bulunduğu öğrenildi. Öte yandan ordudan ilişiği kesilen astsubaylardan ikisinin Ege Ordu Komutanlığı'nda görev yaptığı ve casusluk yaptıkları kaydedildi. Yine Ege Ordusu'nda görevli bir astsubayın da çete üyesi olduğu ve yasadışı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle atıldığı belirtildi.

AĞIRLIK İRTİCA

Konu ile ilgili bilgi veren bir askeri kaynak, ilişiği kesilen personelin büyük bölümünün aşırı dinci örgütlerle ilişkisi bulunduğunu kaydetti. Bu kişilerin, Nurcu, Süleymancı gibi isimler altında örgütlendiğini ve komutanlarından değil tarikat liderlerinden emir aldıklarını belirten aynı kaynak, atılanlar içinde İran kökenli Hizbullah örgütü yandaşlarının da bulunduğunu kaydetti.

Askeri kaynaklar, irtica ile ilişkisi belirlenen subay ve astsubaylarla ilgili dosyaları Başbakan Mesut Yılmaz'ın çok titiz bir şekilde incelediğini ve dosyalardaki belgeleri görünce hiç itiraz etmeden onay verdiğini belirtti.

MİLLETVEKİLLERİNE MEKTUP

Bu arada milletvekillerine gönderilen ‘Çoğu Masabaşında Üretilen Suçlamalardan Rahatsız Olan Subaylar' imzalı mektupta, 30 kişinin ‘‘Geçerli delil bulunmadan'' ordudan atılacağı öne sürüldü. UBA'nın haberine göre mektupta, ‘‘Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mezhep etkinliği kurmak isteyen bir grup ile, Atatürk adına farkında olmadan buna yardımcı olan birilerinin yanlış tutumları nedeniyle kamplaşmaya doğru gittiği'' öne sürülerek, bunu önlemek için komutanların dosyalar hakkında bilgi alması istendi. Mektupta ordudan atılacağı öne sürülen 30 subayı ve astsubayın isimleri ise şöyle açıklandı:

Tabip Albay Ahmet Alper, Tabip Albay Mustafa Kahramanyol, Hakim Albay Hasan Tüysüzoğlu, Hakim Yarbay Hüseyin Pala, Öğretmen Binbaşı Sakin İlday, Öğretmen Binbaşı Ali Sefer Demirci, Topçu Binbaşı Mustafa Toygar, Piyade Yüzbaşı Erol Gündüz, Topçu Yüzbaşı Tuğrul Ilıkkan, Topçu Yüzbaşı Mehmet Güç, Topçu Yüzbaşı İbrahim Özkan, Topçu Yüzbaşı Ercan Tatlı, Öğretmen Yüzbaşı Murat Akkaya, Tabip Yüzbaşı M. Metin Yıldırımkaya, Tabip Yüzbaşı Özdal Etlik, Tabip Yüzbaşı İsmail Yavaş, Hakim Yüzbaşı Ramazan Toprak, Hakim Yüzbaşı Kemal Urhan, Hakim Yüzbaşı Ali Büyükadalı, Piyade Üsteğmen Abdullah Şimşek, Topçu Üsteğmen Yalçın Akyüz, Topçu Üsteğmen Ali Osman Karakaş, Hava Savunma Üsteğmen Hakan Üzmezoğlu, Öğretmen Üsteğmen Ahmet Çalım, Hakim Üsteğmen İbrahim Arıkan, Tankçı Başçavuş Servet Kurt, Tankçı Başçavuş İzzet Çöl, Topçu Başçavuş Abdulcelal Başkaya, Topçu Başçavuş Mehmet Konmaz, Muhabere Astsubay Kıdemli Çavuş Musa Çakan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!