ORAN, 2015 yılı mali destek programlarını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

ORAN, 2015 yılı mali destek programlarını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2015 11:11

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), yenilebilir enerji ile kültür ve turizm alanlarındaki projelere mali destekte bulunacak.

Kayseri Valisi ve ORAN Başkanvekili Orhan Düzgün, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ORAN 2015 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, kalkınma ajansının daha önceki yıllarda verdiği desteklerin genelde tarım ve küçük alt yapılarla ilgili olduğunu söyledi.

Bu yıl daha geniş kapsamlı projelere destek verileceğini aktaran Düzgün, şunları kaydetti:

"Türkiye'de son yıllarda yenilenebilir enerji konusunda çok ciddi anlamda gelişmeler, ilerlemeler yaşanıyor. Başta güneş ve rüzgar olmak üzere pek çok alanda yeni yatırımlar yapılıyor. Biz de bu yatırımlara katkı sunmak, girişimcilere rehberlik etmek, destek olmak, teşvik etmek amacıyla 2015 yılında 17 milyon liralık bütçenin 11 milyon lirasını yenilenebilir enerjiye yönelik değerlendirmeyi uygun bulduk. Gelişmiş ülkelerin yenilebilir enerji kaynaklarını kullanım oranlarına baktığımızda bir çoğunun yüzde 40-60'lar arasında olduğunu görüyoruz. Türkiye'de ise henüz bu oran yüzde 6. Üstelik ülkemizin sahip olduğu doğal kaynaklara baktığımızda çok daha zengin olduğunu görüyoruz. Türkiye ve ilimizin ortalama güneşlenme süresine baktığımızda birçok gelişmiş ülkeden çok daha avantajlı olduğunu görüyoruz. İlimizde küçükte olsa bu alanda başlayan yatırımların artarak devam etmesini istiyoruz. Ajansın desteklerinden faydalanmak suretiyle güneş enerjisi ve diğer yenilebilir enerji kaynakları konusunda yatırım bekliyoruz."

Haberin Devamı

Düzgün, 2015 yılında desteklenecek diğer sektöründe turizm olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de turizmin son 10 yıl içinde çok ciddi bir ilerleme kat ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin dünyanın en çok turist kabul eden ve en fazla turizm geliri elde eden ilk 6 ülkesi arasında yer aldığını belirten Düzgün, "2015 yılı için hedefimiz 40 milyonun üzerinde turist ve 35 milyar dolar gelir elde etmek. Bu hedefe ulaşmak için biz de bölgemizden gerekli desteği, katkıyı sunmak istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

ORAN Genel Sekreter Vekili Fatih Gavgacı da geçtiğimiz dönemde ajans tarafında sağlanan desteklerle bölgede 300 projeyle yaklaşık 170 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirildiğini vurguladı.

Bundan sonraki süreçte de bu yatırımların artması yönünde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gavgacı, "Finansal desteklerin yanı sıra bölgede faaliyet gösteren işletmelere sağladığımız teknik destek var. Bu destekler kapsamında da bölgemizdeki kurumlardan 5 bin 300 personele farklı alanlarda eğitim vererek kapasitelerinin artmasına katkı sağladık. 2015 yılında bölge planında belirlenen strateji tedbirler ve gelişme önceliklerine göre hazırlanan yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir rekabet ile kültür ve turizm başlıkları altında iki mali destek programına çıkıyoruz. Bu destek programlarından gerek kar amacı güden KOBİ'lerimiz gerekse bölgede faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız istifade edebilecekler" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da oda üyelerine azami derecede bu desteklerden istifade etmeleri noktasında tavsiyede bulunduklarını söyledi.

Hiçyılmaz, proje yazarken çok dikkatli olunması konusunda tavsiyede bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!