‘Öldüren kelepçeye’ 12 bin TL ceza

Güncelleme Tarihi:

‘Öldüren kelepçeye’ 12 bin TL ceza
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 19:35

HABER kameramanı Yılmaz Koyılmaz’a kelepçe takarak kalp krizi geçirmesine neden olduğu iddiasıyla yargılanan polis memuru için mahkeme, “kanun, nizam tanımaz bir hale geldi”, “keyfiyetin doruğuna çıktığı” tespiti yaptı. Polis memuru önce bir yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza daha sonra 12 bin lira para cezasına çevrildi.

Haberin Devamı

Dava dosyasına göre, kameramanlık yapan Yılmaz Koçyılmaz 2 Şubat 2015 tarihinde Ayaş’tan Ankara yönüne doğru yola çıktı. Yoğun kar yağışı nedeniyle araç

‘Öldüren kelepçeye’ 12 bin TL ceza

geçişlerine izin vermeyen polislerin yanına giden Koçylımaz,aracında kar lastiği ve zincir bulunduğunu, belirterek geçiş izni istedi.

KELEPÇE TAKTI
Bu talep üzerine başlayan tartışma sonucunda Koçyılmaz, polis memuru M. T. tarafından kelepçelenerek, polis aracına konuldu. Araçta kalp fenalaşan Koçyılmaz hayatını kaybetti. İstanbul Adli Tıp Kurumu, düzenlediği raporda, yaşanılan tartışmanın kalp krizini tetiklediği, “olayla ölüm arasında tıbben illiyet bağı bulunduğunu” belirtti.

Haberin Devamı

KAYMAKAMLIK İZİN VERMEDİ
Savcılık, Koçyılmaz’a kelepçe takan polis memuru M.T. hakkında Ayaş Kaymakamlığında izin talebinde bulundu. Ancak Kaymakamlık, polisin kanunlar çerçevesinde yetkilerini kullandığı gerekçesiyle soruşturma izni vermedi. Savcılık, kaymakamlık kararına itiraz etti. Talebi değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi, savcılığın itirazını reddetti. Savcılığın taksizlik kararına itiraz eden Koçyılmaz ailesinin avukatı Murat Yılmaz’ın talebini değerlendiren Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliği itirazı kabul ederek polis memuru M.T.’nın yargılanmasına hükmetti.

12 BİN TL PARA CEZASI
Polis Memuru Mehmet Tuna hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan Ankara Batı 8. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılabildi. 28 Kasım’daki duruşmada mahkeme M.T.’yi taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, bu cezayı sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle önce bir yıl 8 ay hapis cezasına daha sonra da, “verilecek kararın topluma yansımaları” gerekçesiyle para cezasına çevirdi. Mahkeme sanık polisin birer ay ara ile 20 eşit taksitle 12 bin 100 TL ödemesine karar verdi.

KEYFİ OLARAK KELEPÇE TAKTI
Kararın gerekçesinde, polisin Koçyılmaz’ın aracını geçmesini engelleyecek tedbirleri alma imkanı varken bunu yapmadığı belirtilerek, “ölenin ellerine kelepçe vurulup, nezarethane bölümüne oturtulması görev sınırlarını aşmış, keyfi tutum ve davranışa varmıştır” denildi.

Haberin Devamı

KEYFİYET DORUĞA ÇIKTI
Kar yağışı nedeniyle bekletilen araçların 5 dakika sonra hareket ettiği ancak, Koçyılmaz’ın aracına izin verilmediğine dikkat çekilen kararda, şu değerlendirme yapıldı:

“Aracı bırakıp kendisine laf söylediği iddiasıyla şahsı tutmaları, karakola götürmek istemesi bu arada tansiyonu yükselen şahsın kalp hastası, tansiyon hastası olduğunu belirtmesine rağmen limon suyu içirip, yine karakola götürmeye çalışmaları karşısında keyfiyetin doruğa çıktığı görülmektedir.

KANUN NİZAM TANIMAZ HALDE
Bu tespitler karşısında sanığın artık görev sınırları içerisinde kaldığından bahsedilemez. Ölenin hareketlerinin taşkın olduğunu belirtmesine karşın, kendisinin hareketlerinin artık kanun, nizam tanımaz bir hale geldiği, agresif bir duruma girdiği kanaatine varılmıştır. Sanık, görevinin gerektirdiği sorumluluk çerçevesinde vatandaşı aydınlatıcı cevap yerine ortamı gerici söz ve hareketleriyle tali vaziyette kusurlu olarak ölüme sebebiyet vermiştir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!