Öküz Mehmet Paşa Kervansaray'ını, Kuşadası Belediyesi işletecek

Güncelleme Tarihi:

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayını, Kuşadası Belediyesi işletecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2017 16:35

Öküz Mehmet Paşa Kervansaray'ını, Kuşadası Belediyesi işletecek

Haberin Devamı

AYDIN'ın Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, ilçenin simgelerinden tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'nı aylık 77 bin lira kira bedeliyle kuruma kazandırdı.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'nın ihalesi yapıldı. Aydın'da yapılan ihaleye, Kuşadası Belediyesi ile bir firma katıldı. Aylık 76 bin 100 liradan başlayan ihalede, Argus firması, 400 liralık artış sonrası çekildi. Kuşadası Belediyesi adına katılan Belediye Başkanı CHP'li Özer Kayalı, 500 lira arttırarak ihaleyi Belediyeye kazandırdı.

İlçenin en önemli tarihi mekanlarından ve simgelerinden biri olan kervansarayın, son üç yılda bu kimliklerinden uzaklaştığını söyleyen Özer Kayalı, "Bu önemli yapı, geçtiğimiz yıllarda çok hor kullanıldı. Sahte ürün satış merkezi haline getirildi. Bundan sonra böyle bir şeye izin vermeyeceğiz. Kervansaray kiracılarının tahliyesi sonrası ilçemizdeki bir çok oluşum, örgütlenme burasının yaşayan müze haline getirilmesi için kampanyalar başlatmıştı. Sivil toplum örgütleri, Turizm Bileşenleri ile Kervansaray'ı tarihi kimliğine uygun, Kuşadası'na yakışan bir şekilde, bir turizm kentine yakışır mekan olarak hep birlikte  ayağa kaldıracağız. Kervansarayı ilçenin turizm ve kültür sanat kimliğine uygun hale getireceğiz" diye konuştu.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAF

--- KUTU ---

Kuşadası'nın şehir merkezindeki tarihi kervansarayın 35 yıllık kiracısı, yeni sözleşmesinde içki satışı yasaklandığı için 33 bin 800 lira olan aylık kirasını ödeyemediğini öne sürmüş, bunun üzerine Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2014 yılı başında tahliye edilmişti. Aynı yıl 25 Nisan günü yapılan ihalede Kervansaray'ı aylık 61 bin lira bedelle Elazığlı Septioğlu firması kiraladı. Kirayı karşılamak amacıyla Kervansaray içindeki üniteleri imitasyon tekstil ve çanta ürünleri satanlara kiraladı. Turizmciler ve Sivil Toplum Örgütlerinin büyük tepki gösterdiği firma da yasal yükümlülüklerini yerine getiremeyince, geçen mart ayında icra kanalıyla tahliye edildi. Kurulan 'Kervansaray Müze Olsun Platformu'nun, kervansarayın bedelsiz olarak Kuşadası Belediyesi'ne tahsis edilmesi önerisi, imza kampanyaları ve girişimlerine rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğünce kabul edilmeyerek, yüzde 25 artışla ihaleye çıkarıldı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!