OHAL komisyonu tamam

Güncelleme Tarihi:

OHAL komisyonu tamam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 21:33

BAŞBAKAN Binali Yıldırım dün partisinin grup toplantısında OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu üyelerinin belirlendiğini ve göreve başlayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Yıldırım’ın açıklamasının ardından komisyonun başkan ve üyeleri de belli oldu. Yedi kişilik komisyonun başkanlığına Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş getirildi. Menteş, anayasa değişikliği ile adı ‘Hâkimler ve Savcılar Kurulu’ olan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yedek üyesiydi. Menteş, 2014’te Yargıda Birlik Platformu listesinden HSYK yedek üyesi seçilmişti. OHAL Komisyonu’nun yargı kökenli diğer üyeleri, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Hâkim Esat Işık ve Danıştay Tetkik Hâkimi Murat Aytaç, Mülkiye Başmüfettişi Hasan Işıldak, MEB Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ve Devlet Denetleme Kurulu Uzmanı Salih Tanrıkulu oldu.

Haberin Devamı

FETÖ TARAMASI YAPILDI

Komisyon, Başbakan Yıldırım’ın imzasıyla verilen kararla, Başbakanlık’tan 3, Adalet Bakanlığı’ndan 1, İçişleri Bakanlığı’ndan 1, Yargıtay ve Danıştay tetkik hâkimlerinden birer kişi olmak üzere 7 kişiden oluştu. Komisyonda görevlendirilen 7 kişi, iki yıl süreyle görevden alınamayacağı için adaylar MİT incelemesinden geçirilip, FETÖ taraması yapılarak belirlendi. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilecek. Daha önce görev yapan üyeler de yeniden görev alabilecek. KHK ile komisyon üyelerinin asli görevlerinden izinli sayılmaları benimsenmişti. Komisyon üyelerine üyelik görevleri kapsamındaki karar, görev ve fiillerine ilişkin hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk yüklenmeyecek.

İhraçlara ve OHAL işlemlerine ilişkin dosyalar mahkemelerden ‘karar verilmesine yer yok’ kararıyla yeni bir başvuru şartı aranmadan komisyona gönderilecek. Yargılama masrafları ise taraflara bırakılacak ve vekalet ücretine de hükmedilmeyecek. Kurumlar da daha önce yapılan başvuruları komisyona intikal ettirecek. OHAL davalarında ayrıca Başbakanlığa husumet yöneltilemeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!