Öğretmenin stresi öğrenciye de yansıyor

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenin stresi öğrenciye de yansıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Stres altında olan öğretmenin, başta kendisine olmak üzere çevresine ve öğrencilerine yararlı olamadığı, onları da strese sürüklediği ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘‘Milli Eğitim’’ dergisinde yer alan Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Asım Özdemir'in ‘Öğretmen Streslerinin Azaltılmasında Okul Müdürlerinin Rolü’ konulu araştırmada, çevre kirliliği, korku, aşırı gürültü, iklim, iş monotonluğu, zaman ve ekonomik yetersizliğin öğretmenleri strese sürüklediği belirtildi. Yazıda, stresli öğretmene özellikle okul müdürlerinin nasıl yardımcı olmaları gerektiği konusunda da bilgiler yer aldı. Özdemir, stresli öğretmende görülen belirtileri şöyle sıraladı: Tansiyon yükselmesi, ülser, kalp hastalıkları, başağrısı, nefes darlığı, sigara ve alkol kullanma alışkanlığı, isteksizlik, aile sorunları, depresyon, kaygı, uyku düzensizliği, yetersizlik, performans düşüklüğü, işe devamsızlık, soğuk algınlığı, nezle, tahrik edici davranışlar, öğrencilere bağırma, aşırı şikâyetçi ve geçimsiz olma.

OKUL MÜDÜRÜ

NE YAPMALI

Yazıda, okul müdürlerinin nasıl davranması gerektiği konusunda da bilgiler yer aldı. Müdürlere düşen görevler şöyle: ‘‘Müdürler stresli öğretmenlere rehberlik yapmalı. Müdürler, öğretmenin gevşemesini sağlamak için, küçük bedensel hareketleri yapabileceği (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme, aerobik) ortamları sağlamalı. Çay, kahve ve telefon ihtiyacının giderebileceği düzen kurulmalı. Çalışma ortamının gürültüsüz ve aydınlatmasının iyi olması sağlanmalı, okuldaki fiziki problemlerden oluşan olumsuzluklar öğretmene anında bildirilmeli ve gecikmeler personele aktarılmalı.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!