Öğrencilerden güneş paneli yıkama robotu

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerden güneş paneli yıkama robotu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 10:39

Öğrencilerden güneş paneli yıkama robotu

Haberin Devamı

 

Adem DURMAZ/ELMALI, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri güneş paneli yıkama robotu yaptı.

Elmalı MYO öğretim görevlisi Halil Ertaş rehberliğinde Sistem Analizi ve Tasarım çalışmaları kapsamında öğrenciler güneş paneli temizleme robotu yaptı. Robotun son yıllarda hızla artan güneşten elektrik üretimi yapılan panellerde büyük iş kolaylığı sağladığı belirtildi.

Halil Ertaş, "Son yıllarda hem Elmalı hem de diğer bazı bölgelerde güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi çalışmaları yoğunlaşmış durumda. Bu amaçla kurulan üretim tesislerine 'güneş tarlası' da denilmektedir. Kullanılan güneş panelleri yağmur, rüzgar ve çevresel etmenlerle kirlenmektedir. Panellerin kirlenmesiyle üretilen elektrik miktarında azalma meydana gelebiliyor. Panellerin temizlenmesi ise büyük iş gücü gerektiriyor. Güneş panellerinin verimliliklerini arttırmak için bir yıkama robotu tasarladık. Güneş paneli yüzey temizleme robotu tamamen öğrencilerimiz tarafından yapıldı. Yapılan bu robotun daha da geliştirilmesi mümkündür. Minimum enerji harcayarak yüzlerce metrekare panel yüzeyinin temizlenmesi düşünüldüğünde bu çalışma önem arz etmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!