Ödemiş peyniri şenlikte tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Ödemiş peyniri şenlikte tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2017 18:36

Ödemiş peyniri şenlikte tanıtıldı

Haberin Devamı

İZMİR'in Ödemiş ilçesinde ilk kez düzenlenen Ödemiş Peynir Şenliği'nde kaliteli üretimin artması için uzmanlar görüş alışverişinde bulunurken, ziyaretçiler lezzetli peynirlerin tadına baktı.                                                     

Ödemiş peynirini tanıtmak amacıyla bu yıl ilk kez Belediye Kongre Merkezi'nde düzenlenen Ödemiş Peynir Şenliği'ne Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Müdürü Muharrem Selçuk, Ödemiş'teki oda başkanları, ilçedeki mandıracılar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ödemiş Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ödemiş Kaymakamlığı, Ödemiş Ticaret Odası, Ödemiş Ticaret Borsası, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği ve Medya Koop işbirliğinde düzenlenen şenlikte peynirde markalaşmanın önemi ve peynirde kalite konularında 3 panel gerçekleştirildi. Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, ilk defa Ödemiş'te gerçekleştirilen şenlik sayesinde peynirciliğin tanıtılarak sorunların masaya yatırılacağını dile getirdi. Üreticilerin daha kaliteli peynir üreterek daha fazla gelir elde edeceğini kaydeden Ateşoğlu, gelecekte de bu şenliğin geliştirilerek sürdürüleceğini anlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrolü Genel Müdürü Muharrem Selçuk, peynirde merdiven altı üretimin kesinlikle kaldırılması gerektiğine dikkat çekerek "Vatandaşlarımız açıkta satılan sütler yerine, marketleri ve mandıraları tercih etmelidir. Peynirde tuz oranının belli standartlara çekilmesi gerekir. İnsan sağlığı için buna önem vermeliyiz. Peynirde markalaşmayı ön plana çıkarmalıyız" dedi.

"HAYVANLARI YIKAYIN"

İneklere yüksek kalite ve protein içerikli yemler verilmesi konusunda çağrı yapan işadamı Selim Yaşar, "Foça'da Amerikalıların kurduğu modern çiftliğe gittim ve hayvanlara duş yaptırıldığını gördüm. Normalde  hayvanın vücut ısısının  39 derecede olması lazım. Çok sıcaklarda ısı yükseldiği için süt verimi düşer. Bunu önlemek için hayvanlar duşa sokulur. Üreticilerimize bunu öneriyorum. Devlet destek veriyor. Ödemiş tulum peyniri, ihracatı yapılabilir" diye konuştu. Yöresel Ürünler Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr.  Yavuz Tekelioğlu, Yunanistan'ın AB'yi tescilli 104 ürünü bulunurken Türkiye'nin 2 ürünü bulunduğunu hatırlatarak "Ocak'ta yeni yasa çıktı. Patent alma ve tescil kolaylaştı. Türkiye'de coğrafi işaret enstitüsü kurulmalı. İzmir tulumu coğrafi işaretini bekliyor. Eğer Ödemiş'te bu işin içine alınırsa işimiz zor" dedi.

Ziyaretçiler şenlikte sergilenen mandıracıların hazırladıkları peynirleri tek tek tatma fırsatı buldu.

Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!