Oda TV davasının geçmiÅŸi

Güncelleme Tarihi:

Oda TV davasının geçmişi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2012 18:25

ODA TV soruşturmasını dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, başlattı.

Haberin Devamı

14  Şubat 2011'de gazeteci Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Ayhan Bozkurt'un ev ve işyerleri polis baskınına uğradı. Oda TV çalışanı 4 gazeteci gözaltına alındı. 4 gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan gazeteciler 18 Şubat 2011'de İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Savcı Zekeriya Öz tarafından ifadeleri alınan gazetecilerden Ayhan Bozkurt, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan tutuklanma talebi ile Nöbetçi İstanbul 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkartıldılar. Soner Yalçın, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, "Ergenekon örgütü üyeliği" "Devletin gizli belgelerini ele geçirmek ve yayınlamak", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi.

Haberin Devamı

Oda TV soruşturmasının 2'nci dalgası 3 Mart 2011'de başladı. Milliyet muhabiri ve yazar Nedim Şener, gazeteci Ahmet Şık, gazeteci-yazar Doğan Yurdakul, Oda TV Ankara temsilcisi Mümtaz İdil, İklim Bayraktar, Prof.Dr.Yalçın Küçük, Sait Kılıç,  Coşkun Musluk, Altan Bıyıklı ve MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun evlerine baskın düzenlendi.

6 Mart 2011'de İstanbul Adliyesi'ne getirilen gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Doğan Yurdakul, Müyesser Yıldız. Prof.Dr. Yalçın Küçük, Çoşkun Musluk, Sait Kılıç  çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.  İklim Bayraktar ve Altan Bıyıklı ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Gazetecilerin tutuklanmalarının ardından kamuoyunda oluşan tepki büyürken, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, soruşturmadaki görevinden 30 Mart 2011'de alındı. Savcı Zekeriya Öz, İstanbul Adliyesi'ne Başsavcı Vekili olarak atandı.

 Oda TV soruşturmasının sürpriz sanığı ise eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı oldu. Devrimci Karargah soruşturması kapsamında daha önce tutuklanan Hanefi Avcı bu soruşturma kapsamında da tutuklandı. Yurtdışı görevinde bulunan MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu ise Türkiye'ye dönmesinin ardından 10 Mart'ta çıktığı mahkeme tarafından tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

Oda TV davasının ilk duruÅŸmasına günler kala 13 Kasım 2011'de Silivri Cezaevi'nden davanın tutuklu sanığı MÄ°T mensubu KaÅŸif KozinoÄŸlu'nun ölüm haberi geldi. Oda TV davasının ilk duruÅŸması 22 Kasım 2011'de ÇaÄŸlayan'daki  Adalet Sarayı'nda yapıldı. Oda TV davasında ilk tahliye cezaevindeki tutukluluÄŸu sırasında eÅŸini kaybeden gazeteci-yazar DoÄŸan Yurdakul'un saÄŸlık nedenleri ile tahliye edilmesi ile baÅŸladı. Ardından gelen süreçte ise Ahmet Şık, Nedim Åžener, ÇoÅŸkun Musluk ve Sait Kılıç 1 yıllık tutukluluk süreçlerinin ardından tahliye edildiler.  Tahliye dalgası daha sonra Müyesser Yıldız'ın tahliyesi ile devam etti. Ardından ise Barış Pehlivan ve Barış TerkoÄŸlu'nun 22 aylık tutukluluk süreçleri son buldu. Son olarak da dün gazeteci Soner Yalçın tahliye edildi. Davanın tutuklu sanıkları olarak ise Prof.Dr. Yalçın Küçük ile Hanefi Avcı kaldı. Â

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!