Obama'dan tarihi konuÅŸma

Güncelleme Tarihi:

Obamadan tarihi konuÅŸma
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 07, 2009 15:46

ABD Başkanı Obama'da, TBMM'deki tarihi konuşmasına 'Bana bu ziyareti mesak için mi yaptım diye soruyorlardı. Cevabım EVET' diyerek başladı. Obama 'EVET'i Türkçe söyledi. İşte Obama'nın konuşması:

Haberin Devamı

OBAMA'NIN MECLÄ°S'TEKÄ° KONUÅžMASINDAN FOTOÄžRAFLAR

 

OBAMA ANITKABÄ°R'DE

 

OBAMA BÖYLE KARŞILANDI - FOTOGALERİ

 

OBAMA TOPTAN'LA GÖRÜŞTÜ

 

OBAMA MUHALEFET LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ

 

OBAMA VE GÃœL'ÃœN BASIN TOPLANTISINDAN KARELER

 

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/obama_yurt.jpgTÜRKÇE 'EVET'

- Sayın Başkan Yardımcısı ve milletvekilleri burada konuştuğum için onur duyuyurum. Dostluğu ve müttefikliği sürdürmek için buradayım.

Haberin Devamı

- ABD başkanı olarak yaptığım ilk ülke ziyareti.

- Bana bu ziyareti mesaj için mi verdim diye soruyorlardı. Cevabım çok basit: Evet.

- Türkiye önemli bir müttefiğimizdir. Türkiye Avrupa’nın önemli bir parçasıdır.

- Birlikte çalışarak güçlükleri çözmeliyiz. Â

 

ATATÜRK'ÜN ANITINDAN ÇOK ETKİLENDİM

- Atatürk’ün mezarını ziyaret ettim. Anıtından çok etkilendim. Kendisi tarihi değiştiren bir liderdir.

- Ancak kendisi için hiçbir taştan ve mermerden yapı mirasını temsil edemez o Türkiye Cumhuriyeti’dir.

- Türkiye, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra farklı bir yol izleyebilirdi ama Türkiye demokratik bir ülke kurdu ve bu tüm dünyanın saygısını kazandı.

- Bağımsızlığımızı kazandığımızda bize birçok dost destek oldu. Bunlardan biri de İstanbul’dandı. Sultan Abdülmecid bize bir mermer plaka gönderdi. Bunun üzerinde bir şiir yazılıydı.

- Arkadaşlığımızı ve dostluğumuzu güçlendirmek için notlar vardı. Üzerinden 150 yıl geçti ve arkadaşlığımız daha da güçlendi.

- Başkan Truman bu anlamda Türkiye’nin özgürlüğünü korumak için destek oldu. İki ülke Kore’den Kosova’ya Afganistan’a beraber çalıştı.

 

Haberin Devamı

AB ÜYELİĞİNİZİ DESTEKLİYORUZ

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/cok_korktu.jpg- ABD, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemektedir. Biz AB üyesi değiliz ama hem Türkiye’ye hem Avrupa’ya çok yakın dosttur. Türkiye Avrupa’ya Boğaziçi’ndeki köprülerden çok daha sıkı bağlarla bağlıdır.

- Türkiye zorlu siyasi reformlar yapmıştır ancak bu Avrupa’nın iyiliği için değil Türkiye’nin kendi iyiliği içindir.

- Son birkaç yıl içerisinde de DGM’leri kaldırdınız. Ceza yasasını reforme ettiniz, basın ve toplantı özgürlüğüne ilişkin kanunları güçlendirdiniz. Kürtçe eğitim ve yayınlardaki yasakları kaldırdınız ve tüm dünya devletin yeni Kürtçe televizyon kanalıyla verdiğiniz sinyali not etti.

- Bu yeni yasalar uygulanmalı ve bu yasalarla oluşturulmuş momentum korunmalı. Demokrasileri statik değildir, ileriye doğru ilerlemelidir.

Haberin Devamı

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/gul_monu.jpg- Dini özgürlükler ve ifade özgürlüğü güçlü ve canlı bir sivil toplum kurulmasını sağlar.

- Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması da tüm dünyaya bu yönde bir mesaj verecektir.

- Türkiye, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra farklı bir yol izleyebilirdi ama Türkiye demokratik bir ülke kurdu ve bu tüm dünyanın saygısını kazandı.

 

 TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ

- Ben bu parlamentoda 1915’in korkunç olayları konusunda güçlü fikirler olduğunu biliyorum. Benim fikirlerim hakkında da çok yorum olduğunu biliyorum.

-Ancak ileriye doğru en iyi adım Türk ve Ermeni haklarının dürüst açık ve yapıcı şekilde birlikte çalışmalarıdır.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/erdogan_el.jpg- Türk ve Ermeni liderlerinin tarihi ve cesur adımlar attığını gördük.

- Bu görüşmeler yeni bir günü müjdeliyor.

- Açık bir sınır Türk ve Ermeni halklarının birlikte barış ve refah içinde yaşamalarına yol açar ve her iki ülkenin de çıkarına olur.

- İşte bu nedenle ABD, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin tam olarak normalleşmesini desteklemektedir.

- Türkiye bölgede normal ve barışçıl ilişkilere sahip olan, güney Kafkasya’da bu ilişkileri sürdüren tek ülkedir.

- Karadağ bölgesinde süren çatışmalar içinde yapılabilecek şeyler var.

- Kıbrıs’lı liderler, müzakerelere girme yönünde çabalarda bulundular. BM ve ABD her iki tarafa da birleşmiş iki toplumlu federasyon çalışmalarını desteklemektedir.

 

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/obama_kavga.jpgORTADOÄžU BARIÅžI

- Önümüzdeki zorlukları konu olarak ele aldığımızda ortak hedefler için çalıştığımızı görüyoruz. Ortadoğu’da barışı hedefliyoruz.

- Hem İsrailliler hem de Filistinliler her ikisi de taahhütlerine uymalıdırlar. Her iki tarafta sorunları çözmelidirler.

- ABD ve Türkiye Filistinlilere ve İsraillilere yardımcı olabilir.

- Türkiye, Suriye ve İsrail arasındaki görüşmelere aracılık etmiştir bu eli Filistinlilere de uzatmalıyız.

 

İRAN SEÇİMİNİ YAPACAK

- Bölgenin barışı tabiî ki İran’ın nükleer silah hevesinden vazgeçmesiyle sonlanabilir. Hiç kimse nükleer silahların yaygınlaşmasından yarar görmez. Nükleer silahlar bölgenin güvenliği için tehdit oluşturur.

- Ayrıca İslam Cumhuriyeti’nin İran’ın liderlerine de açıkça söyledim ki, ABD’nin oynayacağı bir rol vardır ve İran’ın da yapmak zorunda olduğu sorumluluklar vardır. Biz onların ekonomik ve politik birleşme sürecine girmelerini istiyoruz.

- Ama İran seçimini yapacak tabi ki. Daha iyi bir gelecek mi oluşturmak istiyorlar, yoksa silahlara mı sarılmak istiyorlar.

- Irak’ın güvenliği bölgenin güvenliği açısından da önemlidir.

 

TERÖRÜ DESTEKLEMİYORUZ

- Hiçbir ülkeye karşı yapılan terörü kabul etmeyiz.

- ABD Başkanı ve bir NATO müttefiki olarak ne PKK’yı nede başka bir örgütü desteklemiyorum.

- Eğitim fırsatları verilmeli ve Türk halkının çabaları desteklenmelidir.

- Türkiye güçlü bir ortağımız ve bölgeye giden ilk güçlerden biri. Artık hedeflerimize birlikte ulaşmalıyız. Bize verdiğiniz yardımı çok takdir ediyorum.

- Tabiî ki son yıllar içerisinde zorluklar yaşandığını biliyorum. Birbirimizi bir araya getiren güvenin zorlandığını biliyorum. Özellikle Müslüman inancın olduğu ülkelerde olduğunu biliyorum.

- ABD hiçbir zaman İslamla savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Esasen Müslüman dünyasıyla olan ortaklığımız kritik öneme sahiptir.

- ABD’nin Müslüman toplumlarla olan ilişkisi sadece terörizm karşıtlığıyla sınırlanamaz. Biz daha kapsamlı dahil olmak istiyoruz bu sürece.

- Dikkatli dinlemeliyiz, ortak zeminler yaratmalıyız. Aynı fikirde olmasak bile saygılı olamayız. ABD, Müslüman Amerikalılar tarafından zenginleştirildi.

- Bu konuda İslam dünyasına olan saygımızı göstermeliyiz.

 

ABD'DE ÇOK SAYIDA MÜSLÜMAN AİLE VAR, BEN DE ONLARDAN BİRİYİM

- Pek çok ABD’lilerin ailelerinde Müslümanlar vardır ya da nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede yaşamışlardır. Bunu biliyorum ben de bunlardan biriyim

- Biz ABD olarak dostluk elimizi herkese uzatıyoruz

- Siz yangına körükle gidemezsiniz, ABD’de bunu gayet iyi biliyor. Tabiî ki bazılarına güçle karşılık verilmesi lazım, ama güç tek başına sorunları çözemez ve hiçbir anlamda güç ekstremizle

- Bizde bu geleceğe yönelik olarak birlikte çalışmalıyız. Türkiye’nin gelecğei konusunda tartışmayı sevenler var. Siz medeniyetlerin ortasında, tarihi dalgalardan etkilenen bir yerdesiniz. Ülkeyi bir yöne çekmek isteyenler olabilir. Ama ben inanıyorum ki, bu kişiler şunu anlamıyor, Türkiye’nin büyüklüğü buradan geliyor.

- Kültürünüzün güzelliği tarihinizin zenginliği ve demokrasinizin gücü, ümitleriniz Türkiye’yi Türkiye yapıyor.

- Geleceğe de birlikte ulaşmalıyız.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!