Obama’ya Marmarisli çevrecilerden mektup

Güncelleme Tarihi:

Obama’ya Marmarisli çevrecilerden mektup
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2008 00:00

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık görevini George W. Bush’tan devralacak Barack Obama, Harvard Üniversitesi’nden Prof. John Holdren’ı bilim başdanışmanlığına getirince çevrecilerden olumlu not aldı.

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık görevini George W. Bush’tan devralacak Barack Obama, Harvard Üniversitesi’nden çevreci profesör John Holdren’ı bilim başdanışmanlığına getirince çevrecilerin umudu oldu.

Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, ilçe yüzölçümünün yarısında maden aranmasına izin veren ruhsatların iptal edilmesi ve limanın büyümesinin engellenmesine yardımcı olması için Obama’ya mektup yazacaklarını söyledi.

Hiçbir girişim yapılmadı

Ersan, çevreci bir profesörü başdanışman yaptığı için Obama’ya teşekkür edeceklerini de belirterek, şunları söyledi:

"İlçe topraklarının yüzde 52’sinde maden aranmasına olanak sağlayan ve 41 şirkete verilen ruhsatların iptali için ilgili tüm bakanlıklara başvurduk. Başbakanımıza mektup yazdık. Maden aranırsa, ağaçların katledileceğini, orman yangınlarıyla heyelanlara davetiye çıkarılacağını, canlıların sağlığının tehdit altına gireceğini, görüntü, gürültü kirliliği yaşanacağını, doğa, turizm ve bölgedeki köylerin en büyük gelir kaynağı arıcılığın zarar göreceğini vurguladık. Mektubumuzun eline ulaştığına dair bir belge tarafımıza gönderildi. Ama geçen süre içerisinde konu hakkında hiçbir girişimde bulunulmadı."

16 makamdan ’olur’ aldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay bekleyen Marmaris Limanı’nın büyütülme projesinin gerçekleşmemesi için ilgili dört bakanlığa da dilekçe yazdıklarını vurgulayan Ersan, şöyle dedi:

Devreye gir denilecek

"Liman büyürse, körfezin kirleneceğinin, sualtı florasının bozulacağının, ekolojik dengenin korunamayacağının, büyük gelir kaynağı yat turizmi, mavi yolculuğun biteceğinin altını çizdik. Ama ne başbakanımız, ne de bakanlıklarımız girişimde bulunmadı. Bu kez, (İsteklerimiz yerine getirilmezse, 2009 başında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz) dedik. Yine kimse oralı olmadı. Tam mahkeme işlemleri için kolları sıvarken, Obama’nın, bir çevreci profesörü başdanışman yapması bizi yeniden umutlandırdı. Obama’ya da söz konusu taleplerimizi iletmeye karar verdik. Sayın Erdoğan ile bakanlıklarımıza ilettiğimiz isteklerimizi ona da ileteceğiz. Düşüncelerimizin doğruluğunu tespit amacıyla kendisini buraya davet edecek, olmazsa uzman heyet göndermesini teklif edeceğiz. Başbakanımızla konuşarak onu Marmaris’in geleceğini kurtarması için ikna etmesini isteyeceğiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!