Obama: Vatandaş başkandan üstündür

Güncelleme Tarihi:

Obama: Vatandaş başkandan üstündür
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 21:44

ABD Başkanı olarak son yurtdışı turunun Yunanistan ayağında Barack Obama, demokrasinin önemine vurgu yaparken “Demokrasilerde en büyük unvan başkan ya da başbakan değil, vatandaştır” dedi.

Haberin Devamı

Dün Yunanistan’ın başkenti Atina’da Akropolis’e yaptığı ziyaretin ardından Stavros Niarkos Vakfı’nda ‘siyasi vasiyeti’ gibi algılanan bir konuşma yapan Başkan Obama özetle şunları söyledi:

“Atina’da 25 asır önce yeni bir ideoloji doğdu. Adını devlet ve halktan alan ‘demokrasi’. Eşitliğe, yasalara saygıya dayanan bu alev hiçbir zaman sönmedi.

Bazı ülkelerde seçimler yapılıyor, ama bizim anladığımız şekilde demokrasi değiller.

(Yeni başkan seçilen) Trump ile bundan daha fazla görüş ayrılığım olamazdı, ama ABD’de demokrasi herhangi bir kişiden üstündür. Çok demokrasi iyidir. Demokrasi bizi farklılıklara tahammülü olmayan, şiddet yolu ile insanların hayatlarını değiştirmeye çalışan rejimlerden daha güçlü kılar.

Küreselleşmenin küresel yolu bir rota düzeltmesi gerektiriyor.”

Haberin Devamı

Obama, Atina’dan Almanya’ya geçti. Uzmanlar popülist Donald Trump’ın ABD’nin yeni başkanı seçilmesiyle Batı’nın demokrasi ve insan hakları değerlerinin Almanya Başbakanı Merkel’in omuzlarında olduğu şeklinde yorumlar yapıyor. ◊ Yorgo KIRBAKİ/ATİNA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!