Nostalji yapalım dediler yataklı treni doldurdular

Güncelleme Tarihi:

Nostalji yapalım dediler yataklı treni doldurdular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2009 00:00

Ankara-İstanbul arasında karşılıklı sefer yapan yataklı Ankara-Ekspresi’nin geçen yılki yolcularının yüzde 83’ünü Japonlar oluşturdu. Japonlar, ülkelerinde işletmeden kaldırılan yataklı trenle seyahat özlemlerini tatil için geldikleri Türkiye’de gideriyorlar.

Yataklı Ankara Ekspresi geçen yıl 77 bin 76 yolcuyu Ankara ile Haydarpaşa garları arasında taşıdı. Geçen yıl yataklı trenle seyahat eden 64 bin 163 Japon yolcu, toplam yolcuların yüzde 83’ünü oluşturuyor. Yataklı tren ile seyahatin kendileri için çok nostaljik olduğunu dile getiren Japon yolculardan 58 yaşındaki Kikuko Naka, eskiden Japonya’da yataklı trenler çok fazla olduğunu ve o dönemde Japonya’da sürekli yataklı trenlerle seyahat ettiğini anlattı. Naka, şunları söyledi:

"Ancak son dönemde Japonya’da tamamen hızlı tren sistemine geçildi. Hızlı trenlerde manzarayı çok göremiyoruz, dinlenemiyoruz. Türkiye’ye kadar gelmişken, yataklı trenle seyahat etmek istedik. Japonya’da, uçak da otobüs de var ama artık yataklı tren yok. Yataklı tren bizim için çok güzel bir anı olacak. Japonya’daki yataklı trenlerde, yataklar buradaki gibi iki katlı değil, üç katlıydı. Japonlar ’daha lüks olsun’ diye düşünerek o yatakları kaldırdılar. Bu şekilde iki katlı yataklar olması bizim için çok güzel."

60 yaşındaki Katsuhiko Naka da duygularını, "Bu bizim için çok mutluluk verici bir seyahat. Agatha Christie’nin ’Doğu Ekspresi’ kitabını okumuştum. Bu trene binmek bizde o duyguyu uyandırıyor, kendimizi o dünyada hissettiriyor" diye ifade etti.

Yüzde 85’i yabancı

Yataklı Ankara Ekspresi ile İstanbul’a giden Japon yolculardan birine çiçek veren Ankara Gar Müdür Yardımcısı Hasan Doğan, geçen yıl yataklı tren ile seyahat eden 67 bin 541 yabancı uyruklu yolcunun yüzde 95’ini Japonların oluşturduğunu söyledi. Ankara Ekspresi’nin geçen yıl 77 bin 76 yolcu taşıdığını ve bu sayının yüzde 83’ünün Japon olduğunu anlatan Doğan, "Japonların TCDD’yi tercih etmelerindeki en büyük neden verdiğimiz hizmet, güler yüz ve anlayış. Kendi ülkelerinde bulamadıkları nostaljiyi yataklı tren ile Ankara Ekspresi’nde yaşadıklarını hissediyoruz" diye konuştu. Doruk Tur’dan Ahmet Kaplan Tan, Türkiye’ye gelen Japon turistlerin, Ankara-İstanbul arasındaki yolculuğu özellikle yataklı trenle yapmayı tercih ettiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!