Norveç’te zafer göç karşıtı liderin

Güncelleme Tarihi:

Norveç’te zafer göç karşıtı liderin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 10:09

NORVEÇ’te pazartesi günü yapılan genel seçimlerden zaferle çıkan sağ parti lideri Erna Solberg oldu.

Haberin Devamı

Solberg başbakanlık koltuğuna oturmaya hazır olduğunu söylerken, Sosyal Demokrat İşçi Partili Başbakan Jens Stoltenberg akşam saatlerinde bir veda konuşması yaptı. Stoltenberg’in kaybetmesinde özellikle son dönemde baş gösteren ekonomik sıkıntıların önemli rol oynadığı ifade ediliyor. Seçimlerde sağ partiler oyların yüzde 54’ü ile 169 sandalyeli parlamentoda 96 sandalyeye sahip olurken, sol partiler oyların sadece yüzde 40,5 ile 72 sandalye kazandı.

Göç ve göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen popülist sağcı lider Solberg’in başbakan olabilmesi için koalisyon kurması gerekiyor. Norveç’te 2011 yılında düzenlediği saldırılarla 77 kişi ölümüne neden olan aşırı sağcı Anders Breivik’in de üye olduğu İleri Adım Partisi seçimlerden üçüncü gelerek, Solberg’in olası koalisyon ortağı olarak ön plana çıkıyor. İleri Adım Partisi, Norveç’in petrolden elde ettiği gelirden yapılan harcamaların artırılarak, verginin düşürülmesi ve göçmen akışının sınırlanmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

TAVİZ VERMESİ ŞART
Solberg’in hükümet kurabilmek için önünde zorlu bir süreç var. Seçim ortaklığı yaptığı iki merkez sağ partiyi küstürmeden, İlerleme Partisi ile olası koalisyon görüşmelerinde kamu harcamaları, vergiler ve göç konularında taviz vermesi gerekiyor. Solberg, hükümeti kurması halinde 1990 yılında bu yana başbakan olan Sağ Parti’den ilk lider ve aynı zamanda ilk kadın politikacı bayan olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!