NNYÜ’de çocuk ve ergen sporcularda yaralanmalar anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

NNYÜ’de çocuk ve ergen sporcularda yaralanmalar anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 14:23

NNYÜ’de çocuk ve ergen sporcularda yaralanmalar anlatıldı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - NUH Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Memorial Kayseri Hastanesi tarafından ortaklaşa ''Çocuk ve Ergen Sporcularda Yaralanmalar'' konulu bir panel düzenlendi.

NNYÜ Süleyman Çetinsaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu ile NNYÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feyzan Çankurtaran konuşmacı olarak katıldı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferhan Soyuer’in oturum başkanlığını yaptığı panelde konuşan Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, çocuklarda ve gençlerde spor yaralanmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Direkt çarpma ya da darbelerle oluşan yumuşak dokuların zedelenmesinin çoğunun hafif yaralanmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Karaoğlu, “Bu yaralanmalar kısa sürede buz, kompresif bandajlama ve istirahat ile iyileşirler. En sık görülen ve rahatsızlık vereni kuadriseps kontüzyonlarıdır. Uyluk ön yüzünde şişlik, ekimoz (morarma), ağrı ve hassasiyet bulunur. Diz fleksiyonu ve kalça ekstansiyonu ile ağrı artar” dedi. Kas yırtıklarının gerilme ya da değişik derecelerde yırtıklar şeklinde olabileceğini ifade eden Karaoğlu, “Kas ya da kas-tendon bileşkesindeki ani ve kuvvetli uzamalar sonucu oluşan yaralanmalardır. Hafif, orta ve ciddi olarak sınıflanır. Hafif yaralanmalar, kasta ağrı ile sonuçlanan gerilmelerdir ancak gerçek bir yırtık olmaz. Orta yaralanmalar, kısmi yırtıklardır ve kısmen kuvvet ve hareket kayıplarıyla seyrederler. Şişme ve ekimoz olabilir. Ciddi yaralanmalar ise tam ya da tama yakın yırtıklar olup, belirgin kanama, ciddi kuvvet ve fonksiyon kaybıyla seyrederler. Hemstringler en sık yaralanan kas grubudur. Sporcu genellikle ani bir ağrı ve kopma sesi duyduğunu ifade eder. Uyluk arkasında ağrı ve hareketler sırasında zorlanma, aksama en sık belirtilerdir” diye konuştu.

YAŞA UYGUN SPOR BRANŞI SEÇİLMELİ

NNYÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feyzan Çankurtaran da spor yaralanmalarında korunma, spor yaralanmalarına karşı alınacak önlemler, spor yaralanmalarında ön tedavi, rehabilitasyonun amaçları ve faz, fizyoterapi açısından değerlendirme kriterleri ve rehabilitasyondan sonra spora dönüş kriterleri hakkında bilgiler verdi.

Spor yaralanmalarında değiştirilebilen risk faktörlerinin önemli olduğunu belirten Çankurtaran, “Yaşa uygun spor branşı seçilmeli, sporcu değerlendirmesi yapılmalıdır. Her bir sporcu için spora başladığından itibaren değerlendirmelerin yapılması daha sonra oluşabilecek yaralanmaların önüne geçmek açısından önemlidir. Antrenmanlar ve müsabakalar öncesi ve sonrası uygun ısınma ve soğuma periyotları, germe egzersizlerinin verilmesi, uygun spor malzemeleri ve zemini, oyun kuralları, teknik ve doğru postürlerin kullanılması yine spor yaralanmalarını önlemek için önemli birer faktördür. Sporun doğası gereği yapılan yüklenmelerle ve alınan başarılarla yetinilmediği için çocuklara daha uzun antrenman yapmaları, daha şiddetli yüklenmeler ve daha erken yaşlarda spora başlanılması söylenmektedir. Spora ne kadar erken başlansa da yüklenme kriterlerinin çok iyi bilinmesi, programların buna göre çizilmesi çok önemlidir” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!