NFC hakkında merak ettiğiniz her şey

Güncelleme Tarihi:

NFC hakkında merak ettiğiniz her şey
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2015 14:42

Herkes bu yakın alan iletişim teknolojisini konuşuyor ve şimdiden birçok cihazda entegre olarak geliyor; fakat kullanımı henüz çok yaygın değil. NFC’yi kullanmaya başlamanız için 10 iyi neden sunuyoruz. 

Haberin Devamı

HIZLI ÖDEME AVANTAJI

NFC kullanımının en popüler örneği, mobil telefon veya kredi kartları ile hızlı ödeme yapmak. Bu özelliğin var olacağı uzun yıllardır tahmin ediliyordu, fakat temassız ödeme teknolojisi henüz yaygınlaşmış değil. Diğer taraftan pazarın hareketlenmesine az kaldı. Analistler 2015 yılı içinde %1000 artış bekliyorlar. Bunun sebebi, MasterCard ve Visa gibi büyük kredi kartı firmaları tarafından desteklenen birçok ödeme servisi (PayPass ya da PayWavew gibi) NFC teknolojisine gitgide daha fazla bel bağlıyor.

Telekom hizmetleri de NFC destekleyen sanal cüzdan hizmetleri sunuyorlar. Apple’ın da ApplePay hizmeti NFC teknolojisine dayanıyor, ancak Avrupa’da henüz çok yaygın değil. NFC ile hızlı ödemede, kullanıcının NFC destekli mobil telefonunu veya kredi kartını satış noktasındaki terminal cihazına göstermesi yeterli oluyor. 25 Euro’ya kadar ödemeler doğrudan, daha büyük miktarlar ise bir PIN numarası girilerek yapılabiliyor. 2015 Nisan ayında Almanya’da 2000’den fazla ödeme noktasına NFC yeteneği kazandırıldı. Bu inisiyatife ülkenin Real, Rewe ve Obi gibi büyük perakende zincirlerine ek olarak Telekom, Vodafone ve Telefónica gibi büyük mobil operatörleri de katıldı.

DOĞRUDAN VERİ TRANSFERİ

Kişiler, notlar, videolar… NFC, verilerin cihazlar arasında doğrudan aktarımını mümkün kılıyor. NFC destekli iki Android cihaz sırt sırta dokundurulduğunda “Android Beam” üzerinden veri alışverişi yapabiliyor. Düşük transfer hızı nedeniyle NFC üzerinden yalnızca ufak boyutlu veriler (kişi bilgileri gibi) doğrudan iletilebiliyor. Diğer veriler ise NFC tarafından eşlenmiş olan cihazlar arasında Bluetooth üzerinden aktarılıyor.

NFC hakkında merak ettiğiniz her şey



Ödeme kartlarının dolumu Ufak, fakat kullanışlı bir özellik de, ödeme kartlarının mobil telefondaki NFC yongası kullanılarak doldurulabilmesi. Örneğin Almanya’da Girogo kartları ile temassız olarak 100 bin satış noktasında 20 euro’ya kadar ödeme alabiliyor. Bu kartlara istenirse ATM’lerden ve özel yükleme terminallerinden, istenirse mobil uygulamalarla kredi yüklenebiliyor. Bunun için mobil telefonda bir NFC yongası bulunması yeterli.

BİLGİ ERİŞİMİ

NFC aynı zamanda basit bilgi alışverişi için de ideal. Örneğin Londra Müzesi’nde her eserin altına uzun açıklamalar yazmaktansa müze sahipleri NFC etiketleri kullanmayı tercih ediyor. Böylece ziyaretçiler bu bilgileri kendi telefonlarından okuyabiliyorlar. 

CİHAZLAR ARASI BAĞLANTI

NFC’nin bu işlevi, pratikte en kullanışlı olanı: İster kulaklıklarınızı müzik sisteminize, ister akılı telefonunuzu dijital kameranıza bağlayın; NFC bu işlemi zahmetsiz ve hızlıca gerçekleştirebiliyor. Bluetooth veya WLAN ile bağlantı yapıyorsanız, kablo çekiştirmekten kurtarsa da mutlaka ya bir şifre girmek, ya da (ekranı olmayan cihazlarda) bir düğmeye basılı tutmak zorunda olduğunuzu bilirsiniz. Bluetooth bağlantılarında ise zahmet daha da büyür. Mesela bir cihaz diğerine görünmeyebilir ya da profiller uyumlu olmayabilir.

NFC hakkında merak ettiğiniz her şey



NFC bize aslında Bluetooth bağlantının gerçekte nasıl olması gerektiğini gösterdi diyebiliriz. Eğer iki cihaz (kulaklık ve ses sistemi) NFC uyumlu ise, yapmanız gereken tek şey her iki cihazı da açıp birbirine hafifçe dokundurmak. NFC iletişim prosedüründe iki cihaz arasında bağlantı, cihazların birbirine sadece yaklaştırılmasıyla sağlanabiliyor. Ancak veri transferi için WLAN ya da Bluetooth gibi diğer bir kablosuz teknoloji kullanılıyor, çünkü NFC yüksek veri hızına sahip değil.

AKILLI TELEFONLARIN OTOMATİK KONTROL EDİLMESİ  

NFC teknolojisi aynı zamanda bu işlerle uğraşmayı sevenleri de memnun ediyor. Gerekenler yalnızca NFC destekli bir Android telefon ve “NFC tag” adı verilen etiketler. Bunlar pasif NFC yongaları ve büyüklükleri de madeni para kadar. Arkası yapışkanlı etiketler olarak tek başlarına, ya da anahtarlık gibi eşyalara entegre edilmiş olarak satılıyor ve kolayca programlanabiliyorlar. Örneğin yatak odasındaki NFC etiketini kullanarak telefonunuzu otomatik olarak uçak moduna geçirebilirsiniz.

NFC hakkında merak ettiğiniz her şey



Telefonunuz etikete yaklaştırıldığı anda işlem gerçekleşiyor. Akıllı telefon içinde bulunan aktif NFC yongası, etikete kodlanmış olan bilgiyi okumak için yeterli enerjiye sahip. En iyi tarafı, bunu becerebilmek için gelişmiş programlama yeteneklerine sahip olmanız gerekmemesi. Trigger gibi ücretsiz bir uygulama ile NFC etiketlerine gerekli bilgiyi yükleyebilirsiniz. Ayrıca bu işlem pahalı da değil; NFC etiketlerin tanesini 1 Euro civarına satın almak mümkün.

ONLİNE KİMLİK KULLANIMI

NFC etiketleri aynı zamanda kimlik belgelerinde de (örneğin Almanya’da 2010 Kasım ayından bu yana verilen nüfus kağıtlarında) kullanılıyor. Böylece kimlikler elektronik ortamda da kullanılabiliyor.Bu prosedür, devlete ait web sitelerine online giriş için gerekli. Ayrıca bazı video içerikleri izleyebilmek için yaş sınırı mevcutsa bu kartlarla anında onay alınabiliyor. Geçmişte bu tür işlemler için elektronik kimlik (eID), ayrıca bu kimliği okuyabilecek bilgisayar ve kart okuyucu gerekmekteydi.

NFC hakkında merak ettiğiniz her şey



Artık sadece eID kimliklerin yalnızca akıllı telefonlar tarafından bile, herhangi bir kart okuyucuya gerek duyulmadan okunabilmesi de mümkün. Tüm bunların gerçekleşmesi için mobil cihazda NFC yongası bulunması gerekli. Bazı pilot uygulamalar  başarılı oldu. Cebit 2015’te Almanya hükümetine ait AusweisApp2 uygulaması tanıtıldı. Bu uyglama Android ve iOS cihazlarda eID kimlikleri tanıyor.

ANAHTAR YERİNE AKILLI TELEFON

Akıllı evler söz konusu olduğunda da NFC birçok potansiyel sunuyor. Mesela, dahili NFC yongası barındıran bir kilide sahip Elock2 (nfcelock.com) bunlardan biri. Kapınızı kilitleyebilmek için NFC destekli akıllı telefonunuza bir uygulama yükleniyor.

NFC hakkında merak ettiğiniz her şey



Bundan sonra tek yapmanız gereken evden çıkarken telefonu kilide yaklaştırmak. Kapıyı açmak da aynı şekilde basit. Ayrıca isterseniz arkadaş veya akrabalarınıza geçici erişim kodları da gönderebiliyorsunuz.

WLAN ERİŞİM ŞİFRELERİ 

Kablosuz modemler de erişim verilerini göndermek için NFC kullanabiliyorlar. Böylece arkadaşınızın kablosuz internetinden faydalanmak için uzun şifreler girmek yerine dokunmanız yeterli oluyor. Linksys firması bu özelliğe ‘Simple Tap’ adını verdi. NFC destekli telefonunuzu modemle birlikte verilen karta dokundurarak şifre yazma zahmetinden kurtulabiliyorsunuz.

ANINDA BİLET

Giriş kartları ve biletler de NFC’nin kullanım alanlarından biri. Alman demiryolları, Touch&Travel ürünü ile NFC teknolojisinden nasıl faydalanılabileceğini etkin bir şekilde gösteriyor. Yolcunun tek yapması gereken, NFC destekli telefonuna ilgili uygulamayı indirmek. Burada avantaj, herhangi bir yerden fiziksel olarak bilet satın almak zorunda olmamanız.

NFC hakkında merak ettiğiniz her şey



Telefonunuzu ilgili noktaya dokundurduğunuzda sistem o anki konumunuzu belirliyor ve seyahate başlayabiliyorsunuz. Uygulamanın kendisi bir bilet görevi görüyor. Varış noktasında da işlem tekrarlanıyor: NFC noktasına telefonunuzu dokundurduğunuzda seyahatinizin tamamlandığı varsayılıyor. Ücret ise uygulamayla ilişkilendirdiğiniz banka hesabınızdan çekiliyor. 

NFC İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

NFC Teknolojisi: ‘NFC’ terimi “Yakın Alan İletişimi” anlamına geliyor ve yaklaşık 10 yıldır zaten kullanımda. Bu kablosuz standart, temassız prosedür kullanıyor ve çok düşük hızda (maksimum 424 Kbit/sn) veri iletebiliyor. 

Kısa mesafe: Bluetooth ve WLAN ile karşılaştırıldığında, NFC yalnızca daha yavaş değil, aynı zamanda daha kısa bir mesafe ile de sınırlı. NFC tabanlı ödemelerde akıllı telefon ve ödeme terminali arasındaki mesafenin 4 cm’den  daha fazla olmaması gerekiyor.

NFC ≠ NFC: Tümleşik NFC yongasına sahip cihazların sayısı git gide artıyor. Analistlere göre yalnızca bu yıl dünya genelinde satılacak olan NFC destekli akıllı telefonların sayısının 545 milyonu bulması tahmin ediliyor. Diğer taraftan her servis, her NFC yongası ile uyumlu değil. Emin olmak için uyumlu cihazların listesine bakmak gerekiyor.

NFC sınırlandırması: Teknolojik olarak bir engel teşkil etmese bile NFC yongaları her zaman her servis için kullanılamıyor. Mesela Apple, iPhone üzerindeki NFC çipini sadece Apple Pay hizmeti ile kullanmaya izin veriyor. 

NFC hakkında merak ettiğiniz her şey


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!