Nevruz'da kilise çanını çalanların davası

Güncelleme Tarihi:

Nevruzda kilise çanını çalanların davası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 12:06

Nevruz'da kilise çanını çalanların davası

Haberin Devamı

Yüksel KOÇ/İSTANBUL, (DHA) ZEYTİNBURNU Kazlıçeşme’de geçen yıl yapılan Nevruz mitinginde alanın yakınında bulunan kilisenin çanını çalan, Türk bayrağını indirerek yırtan 3 gösterici hakkında, “Mala zarar verme”, “Devletin egemenlik alametini aşağılama” ve “Nitelikli hırsızlık” suçlarından 16 yıla kadar, Nevruz Bayramı’nın 7 düzenleyicisi hakkında da “Yasaklara karşı hareketi önlememe” suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.
Bakırköy 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Mehmet Sıddık Kesim ve Kenan Demir katıldılar. Sorgusu yapılan Mehmet Sıddık Kesim, geçen yıl yapılan Nevruz'un düzenleyicisi olduğunu belirterek, “Olay günü olay yerinde görevliydim. Kolluk kuvvetleri ile irtibat halindeydik. Olay yerinde suç teşkil edecek bir şey yapılmaması için sürekli uyarılar yapıyorduk. Olayın meydana geldiği kilisenin olduğu bölge güvenlik güçlerinin kontrolündeydi” dedi.
Mahkeme, olay günü nevruzun kutlandığı alanın yanında bulunan Rum Ortodoks Aya Pareskevi Kilisesi'ne girerek kilisede bulunan Türk bayrağını indirerek yırtan iki sanık hakkında, Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmaksızın “Devletin egemenlik alametinin aşağılanması” suçundan dava açıldığını hatırlattı. Mahkeme, “Bu iki sanık hakkında açılan bu davaya izin verilip verilmeyeceği hususunun Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne” sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 22 Mart 2015 tarihinde Zeytinburnu Kazlıçeşme’de ‘Nevruz Bayramı’ konulu miting düzenlendiği hatırlatıldı. Düzenleyicilerin şüpheliler Ali Sönmez Kayar, Seyri İpek, Ayşe Vildan Sevgenay Kıran, Ecevit Taştı, Sadrettin Güler, Mehmet Sıddık Kesim ve Erkan Karabay olduğu hatırlatılan iddianamede, “Mitinge katılanlar, meydanın yanında bulunan Rum Ortodoks Aya Pareskevi kilisesinin etrafındaki bariyerleri aşıp kilisenin bahçe kapısını eğerek önce kilisenin bahçesine girdikleri, bilahare kilise ve kilise müştemilatının içine girdikleri ve oradan kilisenin çatısına çıktıkları, kiremitleri kırarak giriş kapısının üzerindeki haçı yerinden söktükleri, kilise çanını söküp çaldıkları, kilise müştemilatında kalan müştekinin yatak odasına girip eşyalarını dağıttıkları, odanın tavan ve tahtalarını kırdıkları fotoğraf kayıtlarından teslim edilen şüpheli Özgür Candere’nin kilisenin bahçesinde bulunan Türk bayrağını çekili bulunduğu direkten indirdiği, şüpheli Münir Abuka’nın bayrağı alıp yırttığı ve yere attığı, şüpheli Kenan Demir’in olay yerinden parmak izinden kimliğinin belirlendiği, diğer şüphelilerin düzenleyiciler olarak toplantının düzenini sağlayamadıkları anlaşılmıştır” denildi.
Kilse müştemilatında kalan Tanaş Özkaramihaoğlu’nun müşteki sıfatı ile yer aldığı iddianamede, düzenleyiciler Ali Sönmez Kayar, Seyri İpek, Ayşe Vildan Sevgenay Kıran, Ecevit Taştı, Sadrettin Güler, Mehmet Sıddık Kesim ve Erkan Karabay için, “Yasalara karşı hareketi önleyememe” suçundan 6 aydan 2 yıla, Kenan Demir için, “Nitelikli hırsızlık” ve “Mala zarar verme” suçlarından 5 yıl 4 aydan 13 yıla, şüpheliler Özgür Cendere için de “Devletin egemenlik alametinin aşağılanması”, Nitelikli hırsızlık” ve “Mala zarar verme” suçlarından 6 yıl 4 aydan 16 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!